Posluchačky o sexismu v textech: I rapu je důležité nastavovat zrcadlo a vést kritickou diskuzi

9. březen 2022

Rap jako nejvýraznější hudební žánr má na svém kontě spoustu kontroverzí. Od úplného počátku mu dominují muži, což se mimo jiné odráží i ve volbě a formě zpracování témat. DJka Nevinnost, studentka genderových studií Markéta Brabcová a DJka Veni – tři zástupkyně posluchaček rapu, kterým jsou velmi blízká feministická témata a ve veřejném prostoru jiné ženy otevřeně podporují.  Jak vnímají jednu z kontroverzí rapu – sexismus a objektivizaci žen?

„Trochu mi to připomíná feministickou literární kritiku, kde je takovej pojem vzdornýho čtení. Stylizuješ se do narativu někoho, kdo může reprezentovat názory, který jsou v opozici k tvýmu postavení. Říkala jsem si, že rap je trochu takový vzdorný poslouchání,“ říká jedna ze zakladatelek spolku Zakroužkuj ženu Markéta Brabcová. Rap poslouchá kvůli jeho rebelii a nosným textům. Nejvíc jí na něm naopak vadí dvojí metr a stereotypizace žen.

Čtěte také

DJka Veni vždy brala hudební texty s určitou nadsázkou. Kořeny sexismu v rapu podle ní sahají mnohem hlouběji. „Sexismus v hudbě nebo v jakýmkoliv umění se odráží od toho, jak lidi uvažujou celkově ve svým normálním životě. Já si nemyslím, že to je věc, která by se dala změnit v hudbě jako takový, protože ta věc z hudby nepochází,“ říká.

Hudebnice a DJka Nevinnost vnímá rap mimo jiné jako prostředek k dodání sebevědomí. Zdůrazňuje, že – jako každému jinému žánru – je i rapu důležité nastavovat zrcadlo a vést kritickou diskuzi. „To, že to nějak bylo, neznamená, že to je dobře a že by to tak mělo být i nadále,“ dodává.

Může být podle hudebnice Nevinnosti posluchačka rapu zároveň feministkou? Koho z ženských rapperek doporučuje studentka genderových studií Markéta? A proč přestala DJka Veni poslouchat některé interprety, které poznala osobně? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.