Praha, Plzeň, Zlín: To nejlepší z letních semestrů v Modeschau

16. červen 2015

Ochrana těla před elektromagnetickým smogem všudypřítomné Wi-Fi, fyzické deformace nebo unifikace jednotlivců prostřednictvím vzdělávacího systému. Poslechněte si, jaká témata ve svých kolekcích otevírá mladá generace českých módních návrhářů.

UMPRUM: Moderní folklor v přísné šedé a show jako hry bez hranic

Studenti v Praze, Plzni a Zlíně minulý týden obhajovali a veřejně prezentovali své práce z letního semestru. Reportáž z přehlídek návrhářských ateliérů UMPRUM už jste na Radiu Wave mohli slyšet, představily se kolekce inspirované architekturou, turistikou, pomíjivostí nebo interiérovým designem. Zatímco studenti Liběny Rochové měli striktní zadání a museli se maximálně koncentrovat na formu a koncept, studenti Pavla Ivančice dostali maximální volnost. Jak bylo z předvedených prací zřejmé, každému svědčí něco jiného a ne každý student je tak daleko, aby dovedl volné pole působnosti naplno využít. S vybranými pracemi Ateliéru designu oděvu a obuvi a Ateliéru módní tvorby se můžete seznámit tady.

FDU Plzeň: Fyzické deformace, unifikace školským systémem a proměny odívání

03410666.jpeg

Zatímco pražský Artsemestr už skončil (chystá se ještě výstava diplomek 18.–26. června), do Plzně se na práce všech studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara můžete zajet podívat do 26. června. S Plzní se letos v létě loučí velmi zajímavá skupina designérek, která míří dál na pražskou UMPRUM: Maria Nina Václavková, Kateřina Hynková a Mia Jadrná jsou jména, která už z Modeschau můžete znát, stejně jako Elišku Knotkovou, která zatím ještě v Plzni pokračuje. Poslechněte si o Eliščiných školních batozích inspirovaných unifikací dětí prostřednictvím vzdělávacího systému. Oděvní kolekci inspirovanou proměnou zvyklostí v odívání představuje Mia Jadrná a Marie Nina Václavková přibližuje inspiraci tělesnými deformacemi a historií ornamentu.

UTB Zlín: Ochrana před Wi-Fi, síla ikonických značek, Rusko nebo flanelka po dědovi

03410667.jpeg

Obhajoby semestrálních prací a přehlídka bakalářek a diplomek Exit15 ukázaly, že zlínský Ateliér designu oděvu se pod vedením Márie Štranekové vyvíjí velmi zajímavým směrem. Objevilo se hned několik výrazných prací na velmi dobré úrovni. Na téma ochrany před škodlivým elektromagnetickým smogem Wi-Fi se zaměřila Aneta Rossnerová. Ve spolupráci s českou továrnou Sintex (reportáž z výroby si poslechněte tu) a Technickou univerzitou v Liberci připravila kolekci s prvky ze speciální ochranné látky, která pomáhá odstínit elektrovlny od těla. Výrazný rukopis, přesah k volnému umění a hravé performance předvedla Agáta Molčanová. Její kolekce s názvem Power of Icons je chytrým komentářem síly světoznámých módních značek, povahy luxusu a globalizovaného oděvního průmyslu. V reportáži uslyšíte také Terezu Otáhalíkovou, která zpracovala osobní téma rodinných kořenů v Rusku a svého vztahu ke kultuře a historii země, která je v českém prostředí často vnímaná v negativních konotacích sovětské okupace a komunismu. V neposlední řadě zaujala i studentka teprve prvního ročníku Kristýna Coufalová. Její kolekce se odrazila od dědovy flanelové košile a celkové atmosféry domu jejích prarodičů. Za zmínku rozhodně stojí i kolekce Fajansa Lucie Sládečkové, která zpracovala téma tradiční habánské keramiky, a práce Nikoly Susové a Terezie Cočevové. Poslechněte si rozhovory a podívejte se na fotografie z přehlídky na eventu.

Odkazy:
www.fdu.zcu.cz
www.umprum.cz
www.utb.cz

Playlist:
Featurecast & The Gaff – Ain’t Got Time (Motown)
Boxinbox & Lionsize – Love From Above (Unborn Records)
Andreya Triana – Lullaby, Shigeto Remix (Counter Records)
Daniel Fernandes – On Everyday (Bunny Tiger)
Deffie + ROM – Jumpsuit (uns.)
Chippy Nonstop – I’ma Kill (uns.)
Lady Leshurr – Queen’s Speech 3 (Gutter Strut Recordings)
KGreen – Gun Runners (Loin Records)
Mr. Twin Sister – Blush (Infinite Best / Twin Group)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.