Pražská „garážovka“ Branko’s Bridge: Baví nás extrémní ploužáky i extrémní headbanging

17. duben 2019

Jednou z nominovaných kapel chystaného sedmého ročníku hudebně-exportního projektu Czeching je i pražská skvadra Branko’s Bridge. Debutovou nahrávku pojmenovanou Should’ve Been Here pokřtí devátého května v pražském prostoru Underdogs, kde také zazní i další nové písně – dvě z nich už, vedle EPčkové Pueblo Blue, čtveřice pojmenovaná podle bělehradského mostu sebevrahů zahrála i v našem studiu.

Jedna ze zmíněných dvou novinek, kterou čtveřice v našem studiu představila, měla před drtivým závěrem až ploužákový charakter. „Pomalejší věci jsou naše Pandořina skříňka, kterou pozvolna otvíráme, ale pořád se ji snažíme vyrovnávat bordelem. Baví nás ta rozšafnost a koketování s různými žánry. Extrémní ploužáky i extrémní headbanging,“ glosují s nadsázkou Branko’s Bridge. Přestože hrají hlavně garage rock, kromě Jakuba ho prý nikdo ze členů prakticky neposlouchá. Jonáš má rád „klasiku ze šedesátek i techno“, Vojta aktuálně nedá dopustit na manchesterské Easy Life a bubeník Daniel zase přísahá hlavně na moderní jazz.

Czeching 2019 představuje nominované. O vítězi se rozhodne na Metronome Festivalu

Publikum na sobotní Radio Wave New Stage na festivalu Metronome v roce 2018

Radio Wave i letos organizuje další ročník projektu, který představuje českou hudbu zahraničnímu publiku. O přízeň mezinárodní poroty bude soutěžit pětice interpretů během Metronome Festivalu v Praze. Mezi nominovanými jsou kapely Market, Nylon Jail, Branko’s Bridge a zpěvačky Margo a Viah. Vítěz si zahraje na nizozemském Eurosonicu – největším showcaseovém festivalu v Evropě.

Baskytaru byste u Branko’s Bridge hledali marně. Místo ní preluduje za klávesami Jonáš Verner, který doplňuje už tradiční složení v podobě bubeníka Daniela Krále, kytaristy Jakuba Bolbola a kytaristy a zpěváka Vojtěcha Váchy. Svůj název čtveřice věnovala bělehradskému „Nuseláku“, ze kterého ze srandy skočili z 15metrové výšky do řeky i dva její kamarádi. Naštěstí přežili jen s pohmožděninami. „Byla to ale pro nás tak silná událost, že jsme se rozhodli pojmenovat se právě podle toho mostu,“ vysvětlují Branko’s Bridge.

Poslechněte si tři písně, které Branko’s Bridge zahráli v našem studiu, i následný rozhovor, ve kterém kapela s vtipem uvádí hlavní důvod radosti z letošní nominace na hudebně-exportní projekt Czeching.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.