Přece se to nevyhodí! Kolik věcí potřebuje člověk ke spokojenosti a jak se zbavit zbytečností?

21. květen 2019

„Minimalismus znamená mít méně věcí a zároveň jich méně chtít. Není to odpírání, nežiji jako mnich jen s meditační podložkou a miskou na rýži,“ říká Alvin Korčák, propagátor minimalismu. Kalhoty mu prý stačí troje. Věci na památku si vyfotí a promítá ve smyčce v digitálním rámečku. Omezit se ale nechce v množství knih, rád a hodně čte. Co nepotřebuje, tak daruje nebo prodá. Jeho životní styl, o kterém mluvil v magazínu Balanc, je prý ekologický a šetří čas a peníze.

„Nechtěl jsem trávit 12–16 hodin v práci a investovat peníze do věcí. Chtěl jsem více žít a dávat prostor zážitkům a lidem.“ Dobré vztahy s lidmi jsou největším předpokladem pro spokojený život, fungují také jako prevence duševních i fyzických onemocnění, o tom si můžete poslechnout zde. Podle Alvina na nově koupené věci, třeba pěkné šaty, člověk po týdnu zapomene. Pocity a okamžiky těsně před skokem padákem ale nezapomene nikdy.

Alvin Korčák

„Minimalismus není jen úklid a vyhazování věcí. Snažíte se hromadění předcházet, aby se k nám zbytečnosti vůbec nedostaly.“ Uklízení a vyhazování zabírá člověku čas a mentální energii. Na začátku je třeba se věcí zbavit, samozřejmě. Zkušený minimalista pak udržuje množství věcí, které má doma. Aby se mu znovu nenakupily. Ptá se, zda si věci nemůže jen půjčovat, sdílet je nebo je dokonce sám vyrobit. Přístup každého minimalisty je individuální, nic jako správný nebo dokonalý minimalismus neexistuje.

Budoucnost je v minimalismu, říká „bezodpadová guru“ Bea Johnson

03646133.png

Nekupovat potraviny zabalené v plastových obalech ani čisticí prostředky na každý kousek domácnosti – „zero waste“ je ale mnohem víc než jen životní styl, při kterém neprodukujete odpadky. Podle americké autorky Bey Johnson je klíčem ke štěstí, rovnováze a ekologické udržitelnosti minimalismus a odklon od prvoplánového konzumu.

Alvin se vymezuje proti úklidovému přístupu známé Maire Kondo, která svou uklízecí strategii prezentuje v knihách i televizní show. Podle Alvina se nelze rozhodovat na základě emocí u většiny věcí, které máme. „Emoce ovlivňuje mnoho vlivů. Když vás povýší v práci, tak vám bude radost přinášet skoro všechno. Když dostanete výpověď, tak v blbé náladě můžete vyhodit vše a bydlet v holém bytě.“ Místo toho nabízí mladý minimalista pragmatičtější kritérium použitelnosti věcí.

Podle kritiky je minimalistický životní styl jen pro bohaté. Ti si mohou dovolit věci nevlastnit a kupovat si služby. Třeba si místo pračky a žehličky zaplatit čistírnu oděvů. Minimalistické designové věci bývají také velmi drahé. Alvin Korčák s tímto nesouhlasí, v jeho chápání minimalismus šetří peníze i čas. Některé předměty přinášejí sekundární náklady, musíte je udržovat, nabíjet, čistit nebo dokupovat příslušenství.

Pusťte si kompletní záznam pořadu Balanc o minimalismu, hromadění věcí a sbírání zážitků.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související