Představa, že si po rozchodu dítě prostě podělíme napůl, je absurdní, říkají odbornice na střídavou výchovu

29. květen 2019

Střídavá výchova je v Česku pořád trochu novým úkazem, i když se k tomuhle modelu po rozchodu uchyluje stále víc rodičů. „Jejich představy bývají často mylné,“ říká psycholožka Aneta Zápotocká. „V tomhle soužití striktní plánování spíš škodí a zátěž, kterou mnohdy rodiče musí v novém uspořádání ustát, je nepředstavitelná.“

Střídavou péči označují odborníci za nejlepší variantu porozchodového uspořádání. Fakt, že dítěti v životě zůstanou oba rodiče, je podle nich zásadní. „Těžší je ale péči v praxi zvládnout a dokázat myslet vždycky na to hlavní. A to je zájem dítěte,“ upozorňuje advokátka Eva Hrubá. „Když budeme děti po rozchodu vychovávat tak, že budou trávit s oběma rodiči stejnou porci času, musíme počítat s tím, že zároveň zůstáváme v intenzivním kontaktu s někým, s kým už nechceme být,“ upozorňuje psycholožka Aneta Zápotocká.

Aneta Zápotocká a Eva Hrubá

Povedená střídavá výchova je ta, kde všechno běží co nejpřirozeněji, shodují se odborníci. „V praxi to vypadá, že nelpíme na pravidlech, i když je to těžké. Když se dítěti stýská, dopřejeme kontakt s druhým rodičem, i když jde o ‚náš‘ čas,“ vysvětluje Aneta Zápotocká a advokátka Eva Hrubá dodává, že vhodné je i to, když rodiče bydlí blízko sebe, v jednom domě nebo ulici.

Než abychom vztah opravovali, raději ho vyměníme, říká psychoterapeut Michael Chytrý

rodina

Velké množství dětí vyrůstá v neúplných rodinách, rozvod rodičů je něco, co už skoro nikoho nepřekvapí. Někdy můžeme podléhat dojmu, že díky tomu už dopady rozvodů na děti nejsou nijak zásadní. Stejně tak deficity, které si odnášejí z rodin děti, kterým rodič fakticky nechybí kvůli rozvodu, ale proto, že se potýká s duševní nemocí. Jak se žije dětem, kterým v rodině něco zásadního chybělo?

„Stává se mi, že jeden z rodičů střídavou výchovu požaduje jen jako zbraň, protože ví, že tím druhému ublíží,“ dodává advokátka Eva Hrubá. „Zejména otcové pak taky mají strach, že pokud budou souhlasit s výlučnou péčí partnerky, přijdou o svá rodičovská práva, třeba rozhodnout, kam nastoupí dítě na základní školu. To je nesmysl, tahle práva nikdo rodiči nesmí vzít,“ dodává Eva Hrubá.

Jak změní střídavá výchova váš následující partnerský život? Jsou při přiznávání nároků na péči muži v Česku diskriminováni? A jaká má specifika střídavá výchova u těch nejmenších dětí?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.