Přes čáru: Dětská mozková obrna? Spíš denně mimo obraz!

22. srpen 2016
Přes čáru

Spolek Ramus pořádá volnočasové aktivity pro lidi s hendikepem i bez něj. Ramus je potkávací platforma. Pořádá víkendovky, tábory, road tripy po Evropě (naposledy na Balkán) a další akce, které si člověk obvykle s lidmi s postižením nespojuje. Jako třeba stanování nebo táborák. Případně výlet na Ještěd k tamnímu televiznímu vysílači a hotelu v jednom. A taky pravidelné pražské procházky za kulturou.

Ramus funguje od roku 2009, kdy se vyčlenil z občanského sdružení Proutek. Ramus znamená latinsky větev. Mladí se ve spolku angažovali do roku 2013 na dobrovolnické bázi, teď takhle fungují asistenti. Část kolektivu, který se stará o chod organizace, pobírá mzdu.

„Co jsme se profesionalizovali, narostl dost počet akcí, které děláme,“ podotýká Honza Rudolf s tím, že na lidech v tzv. provozní skupině je vidět, že se ve své práci zlepšují.

Spíš než o jazyk jde o akce

Koordinátorka dobrovolníků Marie Palečková vysvětluje, že na prvním místě jsou lidé: „Říkáme lidé s postižením, ne postižení lidé. Na prvním místě musí zaznít, že je to člověk. A tak se k nim pak taky každý následně chová.“

Ředitel spolku Honza Rudolf dodává, že někteří asistenti používají někdy jako interní označení svých kamarádů dé-em-óčka: „Ptal jsem se jednou kamaráda s touhle diagnózou, co to znamená, a on mi vysvětlil, že je to zkratka pro: denně mimo obraz. Ve skutečnosti to znamená dětská mozková obrna, což je nejčastější příčina postižení našich kamarádů.“

03649150.jpeg

„V rámci Ramusu řešíme z provozního hlediska, jak odlišit lidi s postižením a bez něj,“ říká Marie Palečková, „nabízí se označení klienti, ale s tím taky nejsme úplně ztotožnění.“ Doplňuje, že zatím dospěli např. k označení „ti, co chodí dříve spát“ a „ti, co chodí spát později“. „Bohužel to bylo tak komplikované a zdlouhavé, že se to neujalo. Zatím tápeme, jak tenhle problém vyřešit,“ přiznává Marie.

Podle ní umí lidé s hendikepem sami nejlépe odhadnout, co je pro ně dobré a co už je nebezpečné. „Například jsou určitá rizika v tom, jezdit na vozíku páternosterem. Ale oni si to sami umí nejlépe posoudit,“ říká Marie Palečková a spolu s Honzou Rudolfem se shodují, že pokud by to jejich kamarád na vozíku chtěl zkusit, udělají všechno pro to, aby mu to umožnili.

Všichni běží pro Ramus!

V úterý 21. června startuje v 19.00 benefiční běh pro Ramus s názvem Ramaton. Výtěžek ze startovného použije Ramus na financování svých aktivit. Poběží se v Hostivařském lesoparku v Praze a zúčastnit se mohou všichni. „Poběží muži, ženy, mohou s sebou vzít zvířata a děti a klidně si to mohou zajet na vozíku. Běžet může každý. Trasa je krátká, pouze 5 kilometrů,“ zve Honza Rudolf. Součástí Ramatonu je dětské odpoledne a večerní koncert kapel Zuby Nehty a Znouzectnost ve Zkušebnách Praha.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.