Přes čáru: Divadlo, kde mizí dělicí čára mezi jevištěm a hledištěm

22. srpen 2016
Přes čáru

Existuje typ divadla, kde si můžete vyměnit místo s hlavní postavou na jevišti. Nemůžete se dívat na to, jak si herec všechno hloupě komplikuje? Stačí tlesknout a můžete ho vystřídat a ukázat mu, jak na to. Dělicí čáru mezi jevištěm a hledištěm maže divadlo utlačovaných.

Je to terapeutické divadlo, hercům pomáhá zpracovat vlastní příběhy a diváci si mohou na chvíli vyzkoušet cizí kůži. V 70. letech 20. století ho vymyslel Brazilec Augusto Boal jako nástroj pro změnu. Používal divadlo utlačovaných původně při práci s rolníky a dělnickou, nejchudší společenskou vrstvou. V současnosti se vymýšlí a hraje po celém světě při politickém a sociálním aktivismu, používá se pro řešení konfliktních situací, komunitní práci, terapii, ale také třeba při přípravě legislativních změn.

Má dvě fáze – jedna je přípravná, kdy pomocí různých metod vzniká krátká divadelní hra nebo série scének. Přípravná fáze může trvat různě dlouho a pro své aktéry má terapeutické účinky. Oni svoje mnohdy traumatické nebo prostě nepříjemné zážitky útlaku transformují do uměleckého díla.

Čtěte také

Další fáze je potom samotné vystoupení, které je velmi interaktivní. Přitom je hodně důležitá úloha takzvaného jokera, který musí umět navodit otevřenou atmosféru, kdy spolu debatují lidé v publiku o tom, co viděli na jevišti, a vymýšlí, jak se měla hlavní postava zachovat jinak. Mohou jít na pódium, vyměnit si místo s hlavní postavou a zkusit část hry přehrát místo ní. Vtip je v tom, že v divadle utlačovaných lze změnit jen jednání hlavní postavy. Vychází to z toho, že i v životě se můžeme změnit jen my sami.

Více se o divadle utlačovaných dozvíte v magazínu Přes čáru.

DivuFest 2015
Ve dnech 26. – 28. 11. proběhne v Praze druhý ročník mezinárodního festivalu divadla utlačovaných. Kromě školení tzv. jokerů, kteří celým představením provázejí, budou mít návštěvníci možnost navštívit workshopy, diskuze a také divadelní večery. Herecké skupiny a Prahy a Brna se představí 26. 11. v Rock Café, o den později budou hrát v prostoru D21 divadelníci z Písku a Ostravy a v Disku vystoupí 28. 11. skupina z Berlína.
Podrobnější informace najdete na www.divadloutlacovanych.org/festival.

autor: Magdaléna Trusinová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.