Přes čáru: Je svoboda internetu v ohrožení, nebo je síťová neutralita zastaralý princip?

11. prosinec 2017
Přes čáru

Jedno z nejdůležitějších pravidel současného internetu je tento týden vystaveno těžké zkoušce. Americká Federální komise pro komunikaci bude hlasovat o tom, zda Spojené státy opustí principy takzvané síťové či – jinak řečeno – internetové neutrality. Vzhledem k tomu, že v USA sídlí značná část internetových firem a klíčové části infrastruktury, bude to mít dopad i na nás.

Mají se nám na internetu načítat všechny stránky stejně rychle? Podle principu síťové neutrality ano, poskytovatelé připojení totiž musí svým zákazníkům umožnit rovnoprávnost v přístupu, nemůže se tedy stát to, že si někdo u svého providera připlatí a bude mít některou službu rychlejší na úkor ostatních. Tento princip je ale dnes pod palbou a diskutuje se o jeho opouštění.

Rychlejší Netflix a pomalejší potenciální konkurence?

Ajit Pai, předseda americké Federální komise pro komunikaci, tlačí s podporou prezidenta Donalda Trumpa na to, aby byla síťová neutralita zrušena a poskytovatelé internetu a operátoři měli větší svobodu v tom, jak budou o datových tocích rozhodovat. Poskytovatelé internetu tento požadavek obhajují tím, že budování a další rozvoj sítí je stojí velké peníze, a proto nelze internet brát jako veřejnou službu.

Někteří poskytovatelé obsahu na internetu by zrušení neutrality také brali. Například firma Netflix, která poskytuje video obsah a její seriály a filmy už podle některých dat tvoří skoro třetinu internetového provozu v Severní Americe. Pokud by získala výhodu a rychlejší přenos dat, její zákazníci by si mohli připlatit za kvalitnější přenos a streamování seriálů.

Na druhé straně ale zaznívá velké množství protestních hlasů. Pro zachování neutrality se vyjádřilo dvacet osobností, které se počítají mezi zakladatele internetu, tak jak ho známe, například Tim Berners-Lee, který navrhl jazyk HTML a protokol HTTP a koncem roku 1990 spustil první webový server na světě. Spolu se svými kolegy, kteří se tak či onak podíleli na podobě současného internetu, napsal dopis Federální komisi pro komunikaci, kde žádají, aby bylo hlasování o síťové neutralitě zrušeno.

Všechno, co jste se báli vědět o síťové neutralitě a nechtěli jste se zeptat

počítač - data - internet

Předseda Federální komise USA pro komunikaci Ajit Pai minulý týden rozhodl zrušit pravidla, která měla chránit princip síťové neutrality. Kontroverzní krok se setkal s nesouhlasem velké části celého internetu. Nová pravidla jsou navržena pro americký trh, ale vzhledem k ústřední roli Spojených států ve světě internetových technologií by zásadně ovlivnila i zbytek světa. Jak zastánci, tak odpůrci síťové neutrality tvrdí, že přístup druhé strany brzdí inovaci. A teď, babo, raď.

Proč je to tak trápí? Panuje totiž obava, že si velké firmy předplatí výsadní práva pro své služby na úkor ostatních firem a začnou určovat svá pravidla pro fungování sítě. Nepustí mezi sebe nové hráče a start-upy budou mít najednou daleko méně výhodnou pozici než dnes. Když bude mít například Facebook zaplacený nejsilnější datový tok a jeho uživatelé budou mít balíčky zaplaceno rychlejší a levné užívání této sociální sítě, jak bude moci prorazit na trh jiná sociální síť, i kdyby třeba byla lepší a nabízela něco zajímavějšího? Stejné je to třeba s YouTube a dalšími poskytovateli obsahu. Internet se tak může stát daleko rigidnějším prostředím než dnes.

A co data samořídicích aut?

„Mohlo by to vést až k tomu, že silné firmy si budou alokovat rychlejší pruhy na informační dálnici a omezovat tak malé start-upy, které nemají jak finanční, tak administrativní sílu, díky které by mohly vyjednávat tyto dohody o rychlejším internetu,“ vysvětluje jeden z českých zastánců síťové neutrality, Ondřej Filip ze sdružení CZ.NIC, které spravuje českou doménu „cé zet“.

02542431.jpeg

Zdá se, že také americká veřejnost je spíše na straně zachování principu síťové neutrality. Federální komise pro komunikaci sice obdržela miliony komentářů, které jí žádaly o jeho zrušení, ukázalo se ale, že šlo o podvodné zprávy, vytvořené na základě ukradených identit, některé komentáře byly údajně odeslány přímo z ruských e-mailových adres. Ty, které šlo ověřit, většinou zachování síťové neutrality požadovaly.

Podle některých se ale internet bude měnit, ať chceme, nebo nechceme, hlavně kvůli novým službám, které budou požadovat rychlejší data. Tvrdí to i Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí. „Mluví se o samořiditelných autech, o tom, že auta budou posílat do centrální sítě miliony informací. To je přece nový byznys, kde žádní velcí hráči nejsou. Je logické, že když takovouto síť budeme budovat a budou auta samořídicí, že asi budeme chtít, aby v té síti měla nějakou prioritu, aby se jejich data dostala někam rychleji, aby třeba nenabourala,“ vysvětluje Grund. „A už tady máme otevřenou takovou Pandořinu skříňku, co dělat s tímto fenoménem,“ říká Jiří Grund s poukazem na to, že situaci podle něj vyřeší svobodný trh sám od sebe.

Střet obhájce internetové neutrality s jejím odpůrcem si v plném znění poslechněte v pořadu Přes čáru.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.