Příští generace módy z Prahy a Antverp: WE'RE NEXT ukáže přes dvacet přehlídek za jeden večer

13. září 2018

Nezávislá studentská akce s názvem WE'RE NEXT chystá další ambiciózní show. Na jednom přehlídkovém večeru uvede šestadvacet kolekcí studentů módního designu z pražské UMPRUM a antverpské Royal Academy of Fine Arts. Čím je akce jedinečná a jakou módu na ní uvidíme?

Na přehlídky, které proběhnou 13. 9. večer ve Veletržním paláci v Praze, pozvali ve vysílání Modeschau spoluorganizátorka Simona Mikulová a jeden z antverpských studentů módy, Elijah Schali. Zakladatelem WE'RE NEXT je český designér Lukáš Spilka. Před pár lety se prezentoval na pražském fashion weeku MBPFW i na Designbloku. A po těchto zkušenostech se rozhodl udělat si další přehlídku sám podle sebe. Spontánně se k němu přidali jeho spolužáci z UMPRUM, a protože už v té době studoval v Antverpách, dostal nápad přizvat i belgické studenty, popisuje Simona organický začátek akce před třemi lety.

Některé z českých kolekcí už jsme mohli částečně vidět na letních klauzurách nebo podzimních přehlídkách MBPFW, na WRN je ale uvidíme jinak a v kompletním rozsahu. V programu je také několik lokálních premiér, třeba úplně nová kolekce artprotis fashion designu od Mii Jadrné nebo spolupráce Jana Smejkala s Johanou Skálovou a další. Velkým lákadlem jsou samozřejmě také antverpské kolekce, které bývají velmi extravagantní, barevné a hravé. Přehlídky budou rozdělené do dvou bloků, první je od šesti, druhý od půl deváté. V pauze mezi nimi je díky lokaci v Národní galerii možné zhlédnout výstavu Kathariny Grosse, popisuje program večera Simona.

Jak rozsáhlé kolekce na WE'RE NEXT budou a jakou událostí je akce inspirovaná? Proč jeden ze zahraničních hostů, Elijah Schali, pracuje s pravými kožešinami a jak se staví k etické otázce kožešin v módě? Poslechněte si v rozhovoru Modeschau.

Podívat se můžete na videoreport z minulého ročníku We're Next 2017:

Playlist:

Sikuri & Millia Rage – Beatz
Habibiboi – Sicko Mode
Morten HD & Funeral – New Message
Tweet ft Missy Elliot – Oops Oh My, Ida Dillan Bootleg
Emika – Double Edge
Amaru – Goyard
Vhoor – Escorregou

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.