Prolomit vlny: Kdo potřebuje lidská práva?

12. prosinec 2013

Neziskové organizace by si přály, aby na dodržování lidských práv dohlíželo samostatné ministerstvo. Pozice vládního zmocněnce je podle nich na problematiku roztříštěnou pod různé rezorty slabá. Vláda v demisi své úřady aspoň pověřila, aby zapracovaly na odstranění příčin protiromských nálad.

U příležitosti úterního Mezinárodního dne lidských práv nejprve obeslala Platforma pro lidská práva, která sdružuje skoro padesát nevládek, zástupce parlamentních stran otevřeným dopisem. V něm shrnula své připomínky k zacházení s lidskými právy u nás. Kritizuje například neobsazení postu vládního zmocněnce pro lidská práva, který je po odchodu Moniky Šimůnkové už dva měsíce prázdný, vadí jí taky absence dlouhodobé strategie a dotačních programů v této oblasti a připomíná, že jsme pozadu s plněním mezinárodních úmluv.

Předsedové stran prý vyjádřili ochotu jednat, ale výzvu k vytvoření ministerstva pro lidská práva, menšiny a rovné příležitosti nepodpořila žádná. Středečního happeningu platformy před Úřadem vlády se zúčastnilo jen asi dvacet lidí. Pochybuje ještě někdo, že velká část veřejnosti na toto téma prostě neslyší? A že pro naše volené zástupce až na naprosté výjimky lidská práva nebyla, nejsou a nebudou agendou? Jejich stádní mlčení k letošní sezóně rasistických pochodů nebo v symboličtější rovině reakce premiéra na smrt Nelsona Mandely jsou výmluvné až dost.

02612386.jpeg

Téměř ve stejnou chvíli nicméně vláda přijala sedm opatření, která mají přispět k řešení příčin protiromských nepokojů. Několika ministerstvům a Agentuře pro sociální začleňování uložila splnit většinou do jara 2014 různá zadání – od předložení konkrétních návrhů a postupů po vágní instrukci reagovat prostřednictvím médií na nepravdivé informace o Romech. Do konce května mají ministerstva vládě předložit zprávu o jejich plnění. Jestli na nich ovšem úředníci vůbec stihnou začít pracovat, než se budou balit.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.