Prolomit vlny: Odcházení aneb zprávy z Vatikánu

14. únor 2013

Ohlášení papežovy rezignace vzbudilo zájem široké veřejnosti, a to nejen proto, že se v dějinách římskokatolické církve už po staletí nic podobného nestalo. Ani já spolu s Honzou Škrobem a Dominikem Čejkou z Hergot!u k tomu nejsme neteční.

Jak už to v případě událostí souvisejících se spiritualitou bývá, více než sledovat soucitné komentáře loajálních věřících nás baví číst související příspěvky skeptiků a těch chytřejších haterů. Hned za konstatováním, že alespoň v něčem se Benedikt XVI. projevil jako člověk se zdravým selským rozumem, který ví, kdy má odejít, vyvstávají otázky po jeho nástupci.

Jedno středověké proroctví tvrdí, že po Ratzingerovi čeká na římskokatolickou církev dramatické finále s posledním papežem v dějinách vůbec, v konkláve by se mělo tedy dobře promyslet, kdo bude celosvětově reprezentovat největší denominaci západního proudu
křesťanství.

I já, ač ne úplně katolík, mám svoje preference. Lhostejno, zda se svatý Malachiáš ve svých vizích mýlí nebo ne. Především by mě zklamalo, kdyby dalším papežem byl Evropan, tedy člověk z prostředí, kde křesťanství citelně slábne. Dobrou volbou by nebyl ani konzervativec, který na další léta zmrazí pozitivní změny odstartované kdysi 2. vatikánským koncilem.

00796204.jpeg

Je 50 let po zahájení přelomového setkání příliš brzy na uvedení většiny schválených bodů do praxe? Myslím, že všichni bez rozdílu vyznání, kdo sledují alespoň okrajově zprávy z Vatikánu, se shodnou na tom, že by se kolos už konečně mohl dát trochu do pohybu.

autor: Petr Wagner
Spustit audio