Prolomit vlny: Přežije životní prostředí?

16. leden 2013

Asociace 28 environmentálních neziskovek zabývajících se životním prostředím Zelený kruh opět varuje před hrozícím snížením výdajů na péči o životní prostředí. Glosa Radia Wave tentokrát tedy na zelenou notu.

V souvislosti s plánovaným středečním projednáváním úsporných opatření ve státní správě pro rok 2014 zveřejnil Zelený kruh další varování před destruktivní politikou ministra Tomáše Chalupy (ODS). Asociace ministra ostře kritizuje za snahy razantně snížit výši prostředků na zajištění podmínek pro zdravý život lidí, přičemž tvrdí, že Chalupův úřad nakládá se svým rozpočtem nehospodárně – místo propuštěných odborníků prý nabral nové zaměstnance, takže výdaje na platy loni ještě stouply, resort přitom posílil výdaje na marketing a externí právní služby.

Chalupovo působení v úřadu si přitom tvrdou kritiku vysloužilo už několikrát, naposledy loni v září, kdy se na panelu pořádaném právě Zeleným kruhem zástupci opozičních stran, ale i TOP09 nebo Věcí veřejných jednomyslně shodli na tom, že politika ODS je pro ministerstvo životního prostředí likvidační. Omezování veřejných služeb poskytovaných úřadem (snížení počtu stanic měřících znečištění vzduchu, protipovodňových předpovědí nebo škrty v rozpočtu České inspekce životního prostředí, která pak nemůže dostatečně fungovat) ho podle asociace už tak dostalo na hranu smysluplné existence. Teď hrozí další pokles rozpočtu v příštím roce.

Chalupu, který mimochodem nemá pro resort životního prostředí adekvátní oborové vzdělání, pak zástupci Zeleného kruhu označují za slabého ministra, jehož neodborné a nesystematické vedení už tak podceňovanému úřadu pouze škodí. Ten naopak (jako každé jiné ministerstvo) potřebuje ve svém čele silného a kompetentního ministra či ministryni, kteří nebudou podřizovat životní prostředí zájmům průmyslové lobby, a dostatek financí na efektivní provoz.

02713177.jpeg

Jinak nás dál čeká mimo jiné kácení alejí, likvidace zbytků divoké přírody, rozdávání emisních povolenek, dotovaná jaderná energetika, ústup od využívání obnovitelných zdrojů, spalování odpadu místo jeho recyklace, neefektivní a nešetrné hospodaření s lesy, blokování evropských jednání o ozelenění zemědělství, nedotažená dopravní koncepce... Jestli se toho vůbec ve zdraví dožijeme, chce se až postesknout.

autor: Robert Candra
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.