Prolomit vlny: Procházka po náplavce? Za dvě stě!

19. duben 2013

Náplavky blíž Pražanům – jako útočiště a oáza klidu pro pěší a cyklisty, tak velebil loni magistrát model náplavek fungující ve Vídni nebo v Bratislavě. Rušnou promenádu na Rašínově nábřeží teď ani pěší ani cyklisté nenavštíví. Tedy pokud nezaplatí. Koná se tu totiž výstava Lodě na vodě.

Pátý ročník komerční výstavy Lodě na vodě probíhá do konce tohoto týdne, uzavření Rašínova nábřeží ale tentokrát platí po nezvykle dlouhých 11 dní. Člověk by tak automaticky čekal, že k uzavření natolik frekventovaného a oblíbeného úseku náplavky vede správce, tedy Prahu 2, vidina skutečně tučného příjmu. Jenže Praha 2 se už loni dohodla na spolupořádání akce – dostane 2 Kč z každého metru čtverečního, tedy pětkrát nižší cenu než činí standardní pronájem pro komerční subjekty. K tomu získá radnice dvojky navíc 10 % z každé prodané vstupenky, jak v rozhovoru pro lidovky.cz uvedla starostka Jana Černochová.

Čím je přehlídka jachet, která od diváků vybírá až 200korunové vstupné a tisíce za metr čtvereční výstavní plochy, městu prospěšná? Prý propagačním stánkem na místě a zlepšením obrazu městské části.

Kdo netrpí ztrátou paměti, vrátí se do první půle minulého roku – a při srovnání s dneškem žasne. Magistrát tehdy konečně diskutoval a později i uskutečnil zrušení nájemní smlouvy PMC servisní, tehdejšímu správci náplavek. Důvod? Opakovaně kritizovaná finanční nevýhodnost a nemožnost náplavky např. stavebně upravovat. Město si tak tehdy uvolnilo ruce a zatím neexistující bližší koncepci, co s náplavkami dál, zastřelo nadějnými proklamacemi o korzech, stezkách a oázách klidu v rušném centru, o spojnici mezi územími i mezi různými sociálními skupinami Pražanů. Tímto směrem se ubíraly i soutěžní návrhy festivalu reSITE, který problém náplavek řešil.

02653332.jpeg

Výstava Lodě na vodě ale loňský nadějný vývoj popírá. Její ekonomický dopad pro město je za cenu téměř dvoutýdenního uzavření náplavky marginální. Nikdo navíc neřekl, jak bude s penězi naloženo, jestli se např. investují zpět do úprav náplavky. Pěší i cyklisty přitom výstava nevybíravě vyhání a tomu, že by měla být v jakémsi „veřejném zájmu“ v duchu oživení náplavek, se můžeme jen smát. Na aktuálním příkladu se ukazuje, že spíš než jako veřejný prostor určený všem chápe radnice náplavky jako nájemní plochu. Pražanům tak město dává jasný signál, že nemá problém zachovat se k nim macešsky a ještě k tomu to zdůvodňovat jejich vlastním zájmem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.