Prolomit vlny: Zjevení z Hradu

25. říjen 2012

Petru Hájkovi se (rád bych věřil, že mimoděk) podařila skoro neuvěřitelná věc – udělat díru do světa s knihou, která mu ještě nevyšla. Po tvrzeních, že Václav Havel byl služebníkem temnoty, zatímco pan prezident Klaus se obětoval pravdě a lásce, se nám tak dostalo informací o tom, že Antikrist už je na světě a poslední dějství Apokalypsy máme na spadnutí.

Pražský hrad je dnes bezpochyby velmi speciální místo, když se zde může vicekancléř dostat k poznání tohoto druhu. Je pravda, že i u mě Petr Hájek vzbudil zájem o svůj literární počin. Rád bych se dozvěděl více především o těch věcech posledních. Pokud však zůstane u vágního tvrzení, že se blíží finále pozemského dějinného dramatu, budu asi zklamaný. Antikrist se totiž poslední dobou ukazuje všude. Tuhle byl vidět, jak zametá s nějakými prostořekými holkami v Rusku, jinde předával Nobelovu cenu nějakému pochybnému nadnárodnímu spolku států, i u nás doma na sebe upozorní nějakým tím ostrým slovíčkem na adresu lidské lůzy. A že se blíží konec starých pořádků? To doufám! Každým dalším dnem jsme o trochu blíž příchodu království božího – to věděli už církevní otcové, reformátoři.

Jen ten Hájek samotný je pro mě záhada. Nevím, zda je skutečně takový prorok, jak se snaží vypadat, nebo dělá mohutné promo samotnému Anciášovi. Však ono se ukáže.

autor: Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.