Proměny Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku: od podívané pro ulici k profesionálnímu týdnu módy

27. srpen 2017

Za pár dnů začíná očekávaná módní událost podzimu, pražský týden módy Mercedes-Benz Prague Fashion Week (MBPFW). V Modeschau jsem se pro vás pokusila shrnout dynamický vývoj akce, kterou už sedm let pořádá modelingová agentura Czechoslovak Models: od open air show pro širokou veřejnost až po profesionální týden módy se zahraničním přesahem.

Lidová oslava módy v Pařížské

Celé to začalo v roce 2010, módním víkendem s dlouhatánským molem pod otevřeným nebem v Pařížské ulici. Jak tehdy řekla ředitelka pořádající agentury Czechoslovak Models, Milada Karasová, akce cílila na širokou veřejnost a měla povzbudit zájem o módu. Jedna z přehlídek například představovala ikonické modely známých návrhářů a značek jako Saint Laurent nebo Dior, které doprovázel čtený komentář popisující jejich jedinečnost a přínos světové módě. Součástí akce byla od začátku soutěž pro začínající designéry, kterou jako první vyhrála Markéta Martišková.

Na konci roku 2010 koupil od Milady Karasové pořádající agenturu Czechoslovak Models Václav Dejčmar, který ji vlastní dodnes. Módní víkend v září 2011 sice ještě zachoval dlouhé otevřené molo v Pařížské, dal ale větší prostor mladým lokálním značkám a zvýšil finanční odměnu pro vítěze soutěže pro začínající designéry. V Modeschau jsme tehdy přinesli rozhovor s designérem a pedagogem pražské umělecké průmyslovky UMPRUM, který byl předsedou poroty. Soutěž New Fresh Style tehdy označil za jedinou kloudnou českou soutěž pro mladé designéry v té době.

Konkurence ale byla hned za rohem. Hned o měsíc později, v říjnu 2011, se uskutečnil první oficiální Fashion Week v rámci Designbloku, na kterém se představily například Zuzana Kubíčková nebo Zdeňka Imreczeová. Designbloku později patřilo ještě jedno prvenství, a totiž v uspořádání prvního jarního týdne módy v roce 2013. Na vývoj prezentace módy v rámci Designbloku se ale v Modeschau zaměříme jindy, teď se pojďme vrátit k MBPFW a do roku 2012, kdy došlo k zásadnímu obratu.

Z ulice do stanu a do konkurence dalších dvou fashion weeků

Pro rok 2012 svěřil Václav Dejčmar tehdejší Prague Fashion Weekend do rukou týmu Sara Events. Ten měl několikaleté zkušenosti s pořádáním různých komerčních eventů, ale také talentové návrhářské soutěže a přehlídek Shooting Fashion Stars. Pod vedením Janiny Šlemínové a Olo Křížové se z Prague Fashion Weekendu stala reprezentativní a seriózní módní událost. Ve velkém bílém stanu s logy nového partnera, známé německé automobilové značky, se představil reprezentativní průřez českou návrhářskou scénou i zajímaví zahraniční hosté.

Na třicet značek uvedlo své kolekce v dobře ozvučeném a osvětleném prostoru, který vznikl jen pro tuto příležitost na Hradčanském náměstí, přímo před Pražským hradem. Řada návrhářů se od té doby k této platformě opakovaně vracela, mimo jiné Jakub Polanka, Kateřina Geislerová, Zuzana Kubíčková nebo tehdy ještě téměř neznámá značka LaFormela. Nechyběla soutěž pro začínající tvůrce, s názvem Start-Up. Programu bylo tolik, že jsem na něj tehdy potřebovala tři díly Modeschau.

Podzim roku 2013 byl na české módní scéně ve znamení tří konkurenčních akcí: ve velkém bílém stanu v Pařížské se uskutečnil Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend, pod názvem Prague Fashion Week uskutečnila svoji verzi týdne módy agentura Unique a svůj vlastní týden módy měl také Designblok.

Díky spolupráci se značkou Mercedes-Benz, která se od roku 2013 stala titulárním partnerem akce a začala figurovat v názvu události, se už v roce 2012 rozjely mezinárodní výměny designérů v rámci sítě spřátelených týdnů módy po celém světě. Od té doby až do současnosti se díky tomu v Praze na Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu (později Weeku) prezentují mladá zahraniční jména a naopak. Čeští designéři cestují na týdny módy v zahraničí, v letošním roce se například Jan Černý uvedl na holandském týdnu módy Amsterdam Fashion Week.

Ačkoliv se jako jediný nejmenoval týden, ale jen víkend, módní program námi sledovaného MBPFW byl tehdy ze všech tří soupeřících událostí nejnabitější. Vedle desítek přehlídek byl součástí obsáhlého doprovodného programu také několikadenní prodejní showroom ve spolupráci s designSUPERMARKETem, pro který vznikla přehlídka nejen českých fashion videí Modeschau Video Selection a řada dalších zajímavých akcí. Není bez zajímavosti zmínit, že na hudebním doprovodu módních přehlídek MBPFW se od tohoto roku až do současnosti zásadní měrou podílí V! Aka Oozlum.

Atmosféra konkurence a napětí by se na české módní scéně na podzim 2013 dala krájet. Produkce MBPFW, který se během dvou let nafoukl do obřích rozměrů, musela být velmi náročná a drahá. Vynaložená energie ale zatím nepřinášela očekávaný ohlas, návštěvnost a úroveň přehlídek byla nevyrovnaná. Uvnitř organizačního týmu došlo k problémům, které vycházely z rozdílných názorů na další směřování akce. Sara Events a MBPFW opustila Olo Křížová, aby se dál věnovala Czech Fashion Council a později slovenské platformě Fashion Live!, ve které působí až do současnosti. Pořadatel MBPFW se rozhodl pro změnu a s týmem Sara Events se rozloučil.

Zeštíhlený módní víkend rozjíždí dvě sezóny

Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend dostal na konci roku 2013 do rukou Lukáš Loskot, módní profesionál se zkušenostmi v prodeji luxusních návrhářských značek. Kam se bude událost ubírat, naznačilo první vydání velkoformátového časopisu Blue Paper, které elegantně nahradilo dřívější katalogy MBPFW. Stylový časopis, který dává prostor kreativním editorialům mladých tvůrců i luxusním světovým značkám, od té doby pravidelně vychází před každým konáním MBPFW. Velká očekávání vzbudil také jarní přehlídkový teaser v DOXu, který naznačil estetiku a pojetí nové podoby MBPFW. Vize Lukáše Loskota přinesla méně přehlídek a přísnější výběr značek, od kterých se očekávaly zahraniční ambice a s tím související kolekce v sezónním předstihu.

Přehlídka Chatty na MBPFW 2013

V prvních řadách podzimního Mercedes-Benz Prague Fashion Weekendu 2014 nezasedly jen české a zahraniční celebrity, ale hlavně profesionálové z mezinárodních mediálních a byznysových platforem zaměřených na módu. MBPFW také opustil bílý stan a soustředil se na budování osobité identity události. Vedle strohé minimalistické scénografie k ní patřilo i vyhledávání architektonicky zajímavých a osobitých lokací v Praze. První z nich byla na podzim 2014 Právnická fakulta. Ačkoliv došlo k výraznému zeštíhlení programu, MBPFW neztratil žádnou ze zásadních českých módních značek. Soutěž pro mladé talenty zůstala zachovaná a funguje až do současnosti. Reportáž z tehdejší Modeschau najdete zde.

Na jaře 2015 navázal MBPFW na Designblokem vykopnutou, ale o rok později přerušenou tradici jarních týdnů módy. První jarní Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend se uskutečnil v honosném interiéru bývalé Živnobanky na Příkopech. V obsahově nabitém programu se vedle módních přehlídek objevila odborná konference zaměřená na módu a technologie – Fashiontech. V publiku seděla řada zahraničních hostů a vedle špičky lokální návrhářské módy se prezentovala i v Anglii usazená původem česká designérka Martina Špetlová. V Modeschau jsme přinesli rozsáhlou reportáž včetně videa.

Víkend roste na týden, MBPFW kraluje české módní scéně

V září 2015 přišla další zásadní novinka. Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend změnil název na Mercedes-Benz Prague Fashion Week. Opět kvalitní program přehlídek rozložil mezi Živnobanku a skejtpark na Štvanici. Díky systematickému zvyšování úrovně a povědomí o události se MBPFW podařilo dostat do pozice největší a nejprestižnější módní platformy v Česku. Poprvé byl součástí doprovodného programu festival udržitelné módy, tehdy ještě jen jednodenní Sustainable Fashion Day, dnes už víkendová akce pod novým názvem SLOU Fashion Days.

Na jarním vydání v roce 2016, které nabídlo přehlídky ve filmovém ateliéru na Strahově, se vedle české špičky (Monika Drápalová, Jakub Polanka, Denisa Nová, Kateřina Geislerová, Chatty, LaFormela, ODIVI a další) prezentoval také dánský designér Henrik Vibskov. Součástí týdne módy byla jednodenní konference Business Forward Forum, na které se vystřídali zástupci světových i lokálních digitálních médií, influenceři, módní designéři a obchodníci i zástupci lokálního módního průmyslu. Video report Modeschau najdete tu.

Vysokou úroveň programu a mezinárodní návštěvnosti udržel i podzimní MBPFW. Kolekce uvedl na kruhovém mole v zásobovacích garážích Kotvy. V prostředí, které bylo z dosavadních lokací zatím nejsyrovější. V obchodním domě Kotva se odehrál také letošní jarní Mercedes-Benz Prague Fashion Week, MBPFW 2017, s doprovodnou konferencí Business Forward Forum, zaměřenou na digitální prodej a propagaci módy. Místo podzemních garáží se ale přehlídky, konference i doprovodný showroom přestěhovaly do vyšších pater brutalistního nákupního centra. Vůbec poprvé se také v rámci MBPFW uskutečnila přehlídka haute couture a poprvé se českému publiku představila slovenská značka zaměřená na mezinárodní trh – Nehera. Reportáž Modeschau najdete tu.

Z přehlídky Jakuba Polanky na MBPFW jaro 2017

Mladá jména v hlavních rolích: podzimní MBPFW 2017 na Štvanici

Nadcházející zářijový díl Mercedes-Benz Prague Fashion Weeku se odehraje od 1. do 8. září, s přehlídkami pod tribunami tenisového areálu na Štvanici. Má zatím snad nejnabitější doprovodný program pro širokou veřejnost, který se odehrává na mnoha místech po městě: od společenských akcí a party přes uvedení speciálních kolekcí až po performance. Chybět nebude víkendový festival pomalé módy SLOU (Dříve Sustainable Fashion Day), jehož hlavním hostem bude zakladatelka mezinárodní kampaně Fashion Revolution – Carry Somersová. SLOU se uskuteční v sobotu a v neděli 8. a 9. září v holešovickém Vnitroblocku.

V programu módních přehlídek dostanou velký prostor mladá jména se zahraničními ambicemi, jako LaFormela, Miro Sabo, ODIVI nebo Jan Černý. Se samostatnými přehlídkami se uvedou nováčci jako Lukáš Krnáč, Zoltán Toth nebo Adam Kost, které jsme na jaře mohli vidět v soutěži mladých talentů. Nebude chybět přehlídka studentů UMPRUM a představí se také japonská móda z prestižní Bunka Fashion College v Tokiu. Vrací se také dlouhodobě zavedená jména jako Zuzana Kubíčková a Zdenka Imreczeová nebo respektovaná slovenská značka Nehera. MBPFW bude stoprocentně stát za návštěvu a v Modeschau vám z něj jako obvykle přineseme obsáhlou reportáž. Těšíme se na viděnou nebo na slyšenou.

Miro Sabo a Jan Černý na MBPFW jaro 2018

Playlist:

Ta-Ha – CT (Control Tower)
Javascript – Hottt
Le1f – Wut
Perera Elsewhere – Bizarre (Friends of Friends)
Leikeli 47 – Cuarenta y siete
FKA twigs – Glass & Patron (Young Turks)
Grimes – Realiti
Desiigner – Overnight (Def Jam Recordings)
Shura – Touch (Four Tet Remix)
Partisan – Rattled

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka