První cigareta. Poslechněte si vyprávění o cestách, které lidi přivedly ke kouření

20. listopad 2021

Pamatujete si, kdy jste si poprvé zapálili? A jak se vůbec přihodí, že z jedné cigarety „na zkoušku“ je najednou nutnost, bez které se člověk nedokáže obejít? Najít důvod, proč opakujeme stejný zlozvyk pořád dokola, nemusí být jednoduché, není ale od věci alespoň se o to pokusit. Většinou se nachází na úplném začátku, v tomto případě u první cigarety, ke které se každý dostal svou vlastní cestou. A právě hledání různých důvodů ke kouření přivedlo autorku k natočení dokumentu.

Příběhy autorčiných známých posluchačům ukazují kouření v osobní rovině i jiném světle než jako pouhou potřebu nikotinu. Uvědomují si kuřáci, že by mohli ovlivnit i někoho jiného? Jsou kouřové pauzy sociální událostí? Jaké to je, když začne kouřit někdo jiný z rodiny? A na jak dlouho je člověk schopný zadržet dech po roce kouření?

První cigareta (DokuVlna)

Celý dokument je zároveň cestou autorky po stopách její vlastní závislosti na cigaretách. Skládá si tak dohromady řetězec lidí, kteří jeden od druhého zvyk kouření převzali. Přestože vzhledem a často třeba ani osobností si nutně podobní nejsou, mají všichni členové tohoto rozvětveného stromu jedny společné kořeny, které časem prorostly až k ní samotné.

Poslechněte si celý dokument, který se vydává po stopách jednotlivých příběhů kuřáků a jejich prvních cigaret.

Anna Mrázková

O autorce

Anna Mrázková je studentka druhého ročníku rozhlasové a televizní dramaturgie a scenáristiky na JAMU. Od mala klade lidem všemožné otázky, a tak se rozhodla je tentokrát poskládat do dokumentu. K audio tvorbě se dostala díky své lásce k hudbě – místo melodií se naučila poslouchat slova. Dokument První cigareta je její rozhlasová prvotina.

Autorka: Anna Mrázková
Dramaturgie: Terezie Jirásková, Daniel Kupšovský
Zvukový mistr: Marek Stejskal
autor: Anna Mrázková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka