První programy jsem si kreslil na čtverečkovaný papír. František Fuka o vývoji her před sametovou revolucí

4. říjen 2019

Programování jako takové sice vzniklo už v 19. století, než se ale od děrných štítků přesunulo k osobním počítačům, nějakou chvíli to trvalo. Mezi průkopníky v oblasti vývoje her patřil v Československu František Fuka, jehož textovky Indiana Jones nebo Poklad pro ZX Spectrum se proslavily nejen v tuzemské hráčské komunitě. Jak se kluk ze sídliště za železnou oponou dostal ke skládání herní hudby, překladům filmů a programování?

Obstarat si před sametovou revolucí počítač nebylo jen tak: František Fuka ten první viděl na sovětské výstavě, kde studenti programovali simulaci přistání na Měsíci, což ho nadchlo. Jeho strýček zachytil jeho zájem o techniku a půjčil mu svá skripta, později programátorskou kalkulačku a po své emigraci mu konečně poslal i první počítač. Podle Fukových slov šlo o zřejmě jediný model Commodore VIC-20 v republice, na který si sám vytvořil přes 200 titulů, aby se zabavil.

Po pádu komunismu se do Česka dostaly nejen třeba herní časopisy, ale také obchody s legálními kopiemi her. Ten úplně první v Praze vznikl v Dejvicích, většina hráčů ale na originální hry stejně neměla peníze a pirátská scéna jen vzkvétala. Fuka vzpomíná na to, jak se klidně i stovky hráčů scházely na kopírovacích večírcích. Zároveň ale existovala velká spousta lidí, kteří si počítače pořizovali a chtěli na nich dělat „něco užitečného“, a to nezávisle na revoluci. Drahé totiž byly před ní i po ní, jen už si pro ně zájemci nemuseli chodit do Tuzexu.

Čtěte také

Internet tehdy sice ještě neexistoval, počítačoví nadšenci si ale poradili i bez něj. Hráči a programátoři se scházeli právě v herních obchodech, na výstavách, ale třeba i v zájmových kroužcích. Programy a hry kolovaly na disketách, licence a autorské právo na začátku 90. let prakticky nikdo neřešil. Fuka říká, že coby český průkopník měl z velké části jen štěstí, na druhou stranu byl jedním z mála lidí na světě, který pro mikropočítače skládal hudbu, a na začátku 90. let zas jedním z prvních, kdo vytvářel webové stránky v češtině. Dnes už se spíš než tvorbě her věnuje překladům a recenzím filmů, na své začátky ale vzpomíná v dobrém.

Z archivu Františka Fuky

Co Františku Fukovi dalo v oblasti programování formální vzdělání? Měl někdy problémy s vlastníky autorských práv na Indiana Jonese? O čem byla jeho první hra a o čem první web? Poslouchejte Quest a dozvíte se víc!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.