Psycholožka Chmelíčková v Diagnóze F: Když dítě nemůže dospět

5. červenec 2018

Vývoj v raném dětství z hlediska psychoanalýzy byl tématem Diagnózy F už minulý týden. V druhém dílu rozhovoru jsme se s klinickou psycholožkou Mirkou Chmelíčkovou věnovali oidipskému období a tomu, jak může ovlivnit naše dospělé vztahy, když se nevyvíjí tak, jak by mělo.

Zatímco v prvním a druhém roce života by dítě mělo zažít především pocit bezpečí a lásku, aby si dokázalo vytvořit důvěru k sobě i ke světu okolo a bylo si vědomé své hodnoty, třetí rok života s sebou nese vykročení od diády s maminkou směrem k ostatním osobám, například k tatínkovi, k paní učitelce ve školce, ke kamarádům. Právě cesta k otci a způsob, jakým se s ním dítě setkává, je významným okamžikem tzv. oidipského období.

Psycholožka Chmelíčková o vývoji dětí: Nízké sebevědomí máme tendenci přebíjet snahou o dokonalost

Ve škole - škola - dítě

První roky života znamenají v životě člověka období nejdůležitějšího vývoje a nejzásadnějších změn. To, co se děje kolem narozeného miminka, může ovlivnit jeho život na dlouhá léta dopředu. O vývoji člověka z hlediska psychoanalýzy mluvila v Diagnóze F klinická psycholožka a psychoanalytická psychoterapeutka Mirka Chmelíčková.

„Zkušenost se vztahy v oidipské fázi se nám, ať chceme, či nechceme, promítá v dalších mezilidských vztazích, především ve vztazích partnerských,“ říká psychoanalytická psychoterapeutka Mirka Chmelíčková a vysvětluje, že děti v tomto období usilují o pozornost rodiče opačného pohlaví, jako by soupeřili s druhým rodičem. Třeba to, že si malí kluci hrají s dinosaury, lze podle psycholožky chápat jako snahu cítit se velký a silný, aby bylo možné bojovat s tatínkem a utkat se s ním o maminčinu přízeň. „Chlapečci v hloubi duše vědí, že nejsou tak silní jako tatínek, dříve či později ten boj vzdají a identifikují se se svým tatínkem,“ popisuje dobrý průběh vývoje v této fázi Chmelíčková.

„Důležité je, aby rodiče pomohli dítěti vytvořit zkušenost s pevným rodičovským párem, aby bylo možné v každodenním životě zažít, že tatínek upřednostňuje maminku, přestože se to té tříleté holčičce nelíbí, a že maminka upřednostňuje tatínka,“ říká psycholožka. Tuto zkušenost lze podle ní zažít i v situaci, kdy dítě vyrůstá jen s jedním rodičem. „I když žena zůstane s dětmi sama, tak by měla dávat najevo, že partnerství s tatínkem má svoji hodnotu a že jej nezavrhuje,“ dodává Chmelíčková.

S čím se potýkají dospělí, kteří oidipskou fází neprošli tak, jak měli? Co je to kastrační komplex? Poslechněte si celý pořad.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka