Puntičkářský ješita studia Ghibli a mystické cartoony. Dokumenty o Hajao Mijazakim a Jimu Woodringovi

29. duben 2020

Nový časosběrný dokument o Hajao Mijazakim ukazuje legendu japonské animace jako paličatého perfekcionistu, který rozhodně nepůsobí tak harmonicky jako jeho filmy. Jiné dimenze uměleckého fanatismu ukazuje dokument věnovaný mistrovi surreálných komiksových cartoonů, mrakobijci Jimu Woodringovi.

Nahlédnout pod ruku mistrům animace a komiksu může být inspirativní, zvlášť pokud jde o tak význačné nebo excentrické osobnosti, jako jsou animátor Hajao Mijazaki a komiksový výtvarník Jim Woodring. V posledních pár týdnech jsme se dočkali online premiér pozoruhodných dokumentárních projektů věnovaných oběma tvůrcům, 10 Years with Hayao Miyazaki a Illumination of Jim Woodring. Můžeme je sledovat na internetu zdarma.

Na Mijazakiho se zaměřil časosběrný projekt 10 Years with Hayao Miyazaki japonské veřejnoprávní televize NHK. Čtyřdílná série sleduje Mijazakiho od roku 2004, kdy režisér začal pracovat na filmu Ponjo z útesu nad mořem, do roku 2013, ve kterém vznikl jeho zatím nejnovější snímek Zvedá se vítr. Mezitím slavný „japonský Disney“ stihnul dosáhnout sedmdesátky, pracovně vyhořet a projít si komplikovaným vztahem se svým synem Gorem.

Dokumentární minisérie sice nepřekoná zatím nejlepší dokument o studiu Ghibli Kingdom of Dreams and Madness z roku 2013, ale jako dovětek k tomu, jak vypadá pomalé smrákání nejlepšího japonského animačního studia, je rozhodně přínosný a plný výmluvných detailů.

Čtěte také

Zatímco Mijazaki se o svá tvůrčí muka dělí s celým týmem, americký výtvarník Jim Woodring jimi trápí jen sám sebe. Od tohoto autora u nás vyšel jen skvělý komiks beze slov Mrakobití, ve kterém se zvířecí hrdina Jim prochází bizarní zemí jménem Unifikátor, která vypadá, jako by kreslíři od Walta Disneyho přemalovávali pekelné výjevy Hieronyma Bosche. Za Woodringovými vizemi ovšem zároveň stojí bohatá osobní mytologie, která je svým způsobem fascinující. Autor nás s ní důkladně seznamuje v dokumentu Illumination of Jim Woodring. Woodring patří mezi komiksové mystiky ražení Alejandra Jodorowského nebo Alana Moora, ale v jeho případě se kosmologické úvahy drží v hodně osobní a osobité rovině.

Více o království snů a šílenství ve studiu Ghibli a osobních démonech s tvářemi z disneyovek si poslechněte v novém díle Ektoplasmy.

Spustit audio