Recenze píšu jen v případě, že mě něco opravdu hodně naštve, říká Petr Šmelhaus z organizace dTest

12. leden 2023
Finančák

Od letošního ledna došlo k důležitým změnám v oblasti ochrany spotřebitele. Týkají se především akčních slev a falešných recenzí. Co přesně se mění? To probrali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec ve Finančáku s Petrem Šmelhausem, vedoucím právního oddělení organizace dTest.

Velká část změn se týká způsobu, jakým jsou recenze od spotřebitelů získávány. Od 6. ledna by měly mít online obchody na webu uvedenu informaci, zda-li obchod recenze ověřuje a jak, anebo zda-li recenze neověřuje vůbec. „Obě dvě cesty jsou možné. Předpokládáme ale, že obchody, které deklarují ověřené recenze, budou pro zákazníky důvěryhodnější,“ myslí si odborník.

Čtěte také

Šmelhaus představuje hlavní změny, které letos přinesl zákon na ochranu spotřebitele, a mluví také o tom, proč je tato ochrana tak zásadní. „Stojíme na straně spotřebitele, protože je ve slabší pozici. Někteří z nás si nejsou dobře vědomí svých práv, nevyznají se v nich. Vedle toho zároveň říkáme, že nám jde vždy o dobré vztahy mezi podnikatelem a zákazníkem. Protože když se k sobě budu chovat férově jako zákazník, můžu spíše očekávat i férovou reakci od obchodníka.“

Od moderátorů Finančáku zazněla i otázka, jaké jsou podmínky vrácení zboží: Je nutné nechat například na oblečení visačku? Je nezbytné vracet zboží v původním obalu? A proč je dobré se v kamenném obchodě na podmínky vrácení či výměny zboží zeptat dopředu?

Píše Petr Šmelhaus recenze? A už se organizaci dTest někdo snažil ovlivnit? Dozvíte se v novém Finančáku!

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.