Řeka je osobní příběh o mé rodině. V hudbě potřebuji, aby s člověkem emočně škubala, říká Lenka Dusilová

18. prosinec 2020

Držitelka šesti Andělů není zvyklá stagnovat a opakovat se, což znovu dokazuje na nové desce Řeka experimentálním zvukem někde na pomezí akustické hudby a elektroniky. „Retrospektivně se vracím do minulosti v mé rodinné linii a dál řeším kontinuitu,“ vysvětluje Lenka Dusilová téma alba, na kterém se kromě hlavního producenta Petra Ostrouchova podíleli třeba elektronický mág Aid Kid, Martin E. Kyšperský z kapely Květy nebo Jakub König z obřího ansámblu Zvíře jménem Podzim.

Nápad natočit v pořadí už pátou sólovou desku vznikl před třemi nebo čtyřmi lety. Původní záměr vycházel z mé tehdejší formy živé hudební existence, protože už několik let vystupuji jako sólová performerka. Můj hudební život to zabírá víc než třeba hraní s kapelami,“ říká Dusilová. Písničky na desce Řeka se nedrží zavedených písňových struktur a vyžadují od posluchače určité soustředění. K překračování písňové formy jsem se poprvé dostala díky spolupráci s experimentálním divadlem Spitfire Company,“ dodává.

Materiál na desce si jako řeka protéká, kudy chce“ a odráží dosažení umělecké svobody. Mám v hudbě ráda dobrodružství – hudební krajiny, na které se musíte naladit. Je to takový druh meditace, potom vás to vyhodí v písňovém příběhu a dostanete se do určité katarze a pak pokračujete v kontrastu nějaké emoce dál.“ K tvorbě Lenky Dusilové neodlučitelně patří i nezaměnitelný vokál a využívání různých technik zpěvu. Baví mě pracovat se svým hlasem jako s nástrojem. Ve spojení s looperem a dalším hardwarem, který používám, je to takový můj jazyk.

Hudební základ desky Řeka do jisté míry tvoří i Lenčina práce na projektu Monument/um, na kterém se podílela s vizuálním umělcem Aeldrynem. Projekt má za cíl pomoci méně známým, ohroženým památkám v Čechách. Zaměřili jsme se na památky v bývalých Sudetech a vybrali jsme čtyři, kde jsme uspořádali audiovizuální koncerty.“ Systém řeky podle ní písničky na desce krásně zrcadlí. Protéká krajinou a její tok je ovlivňován nějakou dynamikou – časem, počasím. Cítím, že se to odráží i v lidském životě.“ V Řece se Dusilová potápí někam do minulosti až po současnost a budoucnost.

V sobotu 19. prosince bude Lenka Dusilová v Jazz Docku od 16:00 prodávat své desky ve vánočním výdejním okénku.

Jaké netradiční nástroje se na desce Řeka objevují? Jak probíhal výběr četných spolupracovníků napříč různými hudebními žánry? A jak vznikal obal desky, který připomíná náhrobní kámen? Poslechněte si celý rozhovor s Lenkou Dusilovou.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.