Rentgen nejen o pádu vlády

26. březen 2009

Publicistický pořad Rentgen tentokrát nabídl rozbor politické situace po pádu vlády premiéra Mirka Topolánka. Pokračujeme také dalším dílem ze seriálu o protektorátu Čechy a Morava a připomněli jsme si i tibetské události roku 1959.

V úterý sněmovna vyslovila nedůvěru vládě premiéra Mirka Topolánka. Na stranu opozice se při tomto hlasování postavily dvě poslankyně za Stranu zelených a dva poslanci z ODS. Jaké následky bude tato událost mít, půjdeme už letos k předčasným volbám? Na tyto a další otázky odpovídal politolog Jan Kubáček.

Tibet si během března připomněl hned několik smutných výročí. Poté, co byla země v říjnu 1951 obsazena čínskými vojáky, vypuklo 10. března 1959 povstání, které bylo krvavě potlačeno - za tři dny pozabíjela čínská armáda 10 až 15 tisíc Tibeťanů. O týden později, 17. března opustil Tibet i její duchovní vůdce dalajláma - dodnes žije v exilu v Indii. V sobotu 28. března uplyne 50 let od chvíle, kdy byla tibetská vláda nahrazena vládou podléhající komunistům. I 50 let poté Čína pořád odolává mezinárodním tlakům na osvobození této země a její obyvatelé se snaží žít podle svých představ i v mantinelech čínských zákonů a náboženství. Jak se jim to daří, uslyšíte v reportáži Michaely Jendekové, která se na každodenní život okupovaného státu ptala Zdeňka Hrdličky, který v Číně žije a který se rozhodl odjet tibetská výročí prožít do Česka.

Při diskusích o období protektorátu u nás se často zapomíná na velice důležité protagonisty nacistické resistence - žádná politická strana se totiž tak jasně a veřejně neprojevila jako česká šlechta. Proto další díl rentgenové minisérie o protektorátu bude patřit právě jí. Slovo má Veronika Dospělová.

autor: opí
Spustit audio