Režisér Markus Krug: Stojím za projekty, které pohnuly světem. Jen to nemůžu přiznat

4. říjen 2018
Rozhovor VR a MM

„V osmnácti letech jsem začal pracovat pro českou MTV. Díky filmové střední škole, kterou jsem studoval v USA, jsem měl už tenkrát dost zkušeností. Uměl jsem střihat, pracovat s kamerou. Po třech letech se z toho ale stala téměř kancelářská práce, a tak jsem se rozhodl opustit komfortní zónu a nabrat zkušenosti jinde,“ říká režisér momentálně nejsledovanějšího pořadu na českém internetu – One Man Show.

„V budoucnu bych určitě rád vyzkoušel i zahraniční tvorbu nebo něco s globálním přesahem. Určitě bych nechtěl ztratit ten ‚link‘ na Českou republiku, ale láká mě udělat něco, co by mohlo zajímat úplně celý svět. Třeba přímo Sacha Baron Cohen mi nabídl práci pro anglické BBC, ale já se vidím spíš v USA,“ říká Markus při uvažování o své budoucnosti.

„Existuje bod v kariéře, kdy zahraničí bude jediná možná cesta. Ostatně, párkrát jsme už se světem pohnuli (myšleno s Kamilem KAZMOU Bartoškem, pozn. red.), jen jsme se k tomu nemohli přiznat. Takže by bylo krásné udělat to jednou tak, aby se o nás vědělo.“

Markus Krug (28 let) je režisér reklam, videoklipů, internetových i televizních pořadů. Jeho kariérní život hodně nasměrovala studia na střední filmové škole v USA, kde ještě jako nezletilý začal sbírat první pracovní zkušenosti v televizní a filmové branži. Od té doby natočil několik hudebních videoklipů, reklam a internetových pořadů, zejména pro internetovou televizi Stream.cz. S Jankem Rubešem byl v roce 2015 oceněn Křišťálovou lupou za pořad Praha vs. prachy a momentálně společně s Kamilem Bartoškem stojí za nejsledovanějším pořadem na českém internetu (One Man Show).

Markus Krug – to jméno nezní úplně česky. Jak moc jsi ovlivněn zahraničím?

Můj táta pochází z Rakouska, nevlastní táta z Německa. Do svých patnácti let jsme neustále cestovali: Německo, Slovensko, Rakousko, USA, Praha. Platí to i do teď, mám rodinu roztroušenou po celém světě.

O morálce s Kazmou. „Jsme gentlemanský parchanti,“ říká „televizní osobnost“

Kazma Kazmitch

Jeho One Man Show nedávno zlomila svůj rekord ve sledovanosti, když se týmu podařilo potrollit tvůrce i diváky televizní reality show Prostřeno. Kromě toho, jak se Kazma stal Kazmou, nás zajímal i jeho výklad sebe sama. I u nás ve studiu tvrdil, že je jako Robin Hood.

V USA jsi studoval střední školu. Co ti to dalo?

Ta škola byla skvělá. Celý ten systém je o tom, najít přesně ten směr, kterým bychom se měli ubírat. Neustálé testování, ze kterých vypadávalo, čemu bych se měl věnovat. Zároveň tam bylo všechno, na co si člověk vzpomene. Když jsem chtěl jít hrát golf, tak jsem chodil hrát golf. Zkrátka na škole, kde je 2 500 dětí, si to mohli dovolit. Věděli, že ty kurzy naplní.

Jak vznikla ta spolupráce s internetovou televizí Stream.cz?

Já jsem tam relativně dlouho působil nejprve jako obyčejný kameraman. Do role tvůrce jsem se dostal přes Karolínu Vrbasovou (pořad Fenomén) nebo přes Honzu Tunu, který měl tenkrát pořad o spotřebitelských podvodech. Čili tam byly mé první tvůrčí náznaky. Nejvýraznější spolupráce ale byla s Jankem Rubešem. Dělali jsme spolu nejprve pořad Praha, město podvodů a následně Praha vs. prachy. To už mělo opravdu veliký virální efekt. Lidi si mě s tím začínali spojovat, ačkoliv jsem tam nebyl vidět. Jen titulky obsahovaly mé jméno. Za to jsme ostatně dostali i Křišťálovou lupu, mou vůbec první cenu, kterou jsem si mohl dát na poličku a která mě motivovala a utvrdila v tom, že přesně tohle chci dělat. Virální formát.

Proč se musel kvůli natáčení stěhovat? Jak se vypořádává s rolí „muže ve stínu“? Proč skončil na kapačkách? Jaký je jeho současný pracovní režim? Kvůli komu se nechal fotit v centru Londýna v takzvaných „boratovkách“? Co všechno je schopný udělat pro výsledek své práce? Poslechněte si v Rozhovoru Martina Minhy s režisérem Markusem Krugem.

autor: Martin Minha
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka