Rozhoduj se jako jezuita, radí ve stejnojmenné knize řeholník Pavel Banďouch

17. duben 2023

Jak by se měl člověk rozhodovat, aby žil šťastný a naplněný život? Na to se snaží odpovědět kniha Rozhoduj se jako jezuita. Jeden z jejích autorů, jezuita Pavel Banďouch, přijal pozvání do Hergot!u a představil také konkrétní nástroje, které mohou člověku pomoct se správně rozhodnout.

V knize Rozhoduj se jako jezuita vycházejí autoři z 500 let starého učení sv. Ignáce z Loyoly, zakladatele jezuitského řádu. Ten, „na základě své zkušenosti přišel na to, jakým způsobem se dá rozhodovat tak, aby to bylo co nejlepší k našemu prospěchu, k prospěchu těch kolem nás a aby se to líbilo i pánu Bohu,“ přibližuje Pavel zdroje, ze kterých v knize vycházejí.

Kniha Rozhoduj se jako jezuita.jpg

Je můj současný partner nebo partnerka ten pravý nebo ta pravá? Mám odejít z práce? Jaký typ modlitby je pro mě vhodný? To jsou otázky, se kterými může člověku podle Pavla pomoct rozlišování. „Otázka rozlišování je hlavně o vnímání. To znamená vnímat vůbec kontext kolem mě, ale taky vnímat, co se děje ve mně a to není zdaleka tak jednoduché, jak se může zdát,“ říká Pavel.

Proto v knize nabízejí několik nástrojů, které k tomu může člověk využít. Jedním z nich je examen vědomí. Pavel vysvětluje, že examen znamená zastavit se a zamyslet se nad uplynulým dnem nebo týdnem. „Je to o tom, vidět boží působení v mém životě a jakým způsobem toto rozvíjet, kde jsem vnímal, že se moje srdce nějakým způsobem zahřálo.“

Jak prakticky probíhá examen? Jak mohou vypadat duchovní cvičení a k čemu člověku jsou? A jaké místo má v duchovním rozlišování psychoterapie? Dozvíte se v Hergot!u.

Spustit audio