Rumunské stadiony, ústecká vana a Machoninovi. Kam si zajet za „nelíbivou“ architekturou?

20. červen 2019

Léto je tady a je třeba si oddechnout od krize bydlení, environmentální krize i všech dalších krizí a odjet na prázdniny. Novinář, dlouholetá ikona Radia Wave, milovník ploché dráhy a architektury druhé poloviny 20. století Robert Candra dal v magazínu Spot tipy, kam si zajet za možná na první pohled nepříliš líbivou architekturou v Česku i za hranicemi. A pro odpůrce cestování doporučil aspoň ty nejlepší instagramové účty.

Jako mnozí jiní se i Robert musel k obdivu k moderní architektuře propracovat. „Některé stavby, které mám dnes rád, mě dřív skoro až děsily,“ vzpomíná. „Jedním z důležitých milníků byla cesta do Rumunska před dvěma lety, kdy jsem se začal o tuhle architekturu zajímat hlouběji a v širším kontextu, než je jen prohlížení pěkných fotek.“ Candra přiznává, že hlavně brutalistní stavby jsou nejen v Česku hodně trendy. Důsledkem je i řada ne úplně kvalitních publikací, webů nebo facebookových stránek. Architektura druhé poloviny 20. století přitom zdaleka není jen brutalismus, ale třeba i mašinismus nebo hi-tech a jejich nejrůznější kombinace.

V Česku si můžete udělat výlet za řadou moderních staveb, není třeba okukovat jen nejznámější pražské ikony. Robert Candra doporučuje vydat se na výzkumy v podstatě do jakéhokoli okresního nebo krajského města. „Skoro ve všech najdete bývalá sídla KSČ, kulturní a obchodní domy, telefonní ústředny nebo krematoria.“ Je samozřejmě nutné si vybírat, regionální architektura se pohybuje na škále od (pod)průměrnosti až po výjimečné památky. „Já osobně mám rád Most nebo Ústí nad Labem, kde se nachází hodně zajímavých staveb na malém prostoru. I když možná ne všichni místní obyvatelé by se mnou souhlasili…“ V centru Ústí najdete bývalé sídlo krajského výboru komunistické strany s betonovým prvkem, který vypadá jako obří vana, a hned naproti můžete obdivovat jednu z vůbec největších mozaik na světě.

Známé a jedinečné stavby z poválečného období můžete obdivovat v hojném množství samozřejmě na západ i na východ od českých hranic. K Robertovým oblíbeným městům patří třeba Mnichov se svým olympijským komplexem stadionů a dodnes živou vesničkou pro olympioniky. Bohaté na socialistické památky všeho druhu je i zmiňované Rumunsko. „Hodně mě zaujalo město Brăila, kam jsem jel kvůli jednomu ze tří rumunských stadionů ploché dráhy. Architektonicky zajímavé je ale celé město, navíc se tam nepotkáte s žádnými turisty,“ vypráví Robert. „Dá se tu hezky pozorovat postupný vývoj zdejší architektury a poválečné stavby tu můžete vidět ještě v jejich původním stavu, což se u nás už moc nestává.“

Jaké další destinace Robert Candra doporučuje v Praze, Česku i zahraničí? Jaká je nejlepší nová kniha o české poválečné architektuře? A jaké weby a Instagramy stojí za to? Poslechněte si celý rozhovor v magazínu Spot.

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.