Šamanské techniky a rituály jako cesta k uzdravení i ztrátě zdravého rozumu

13. prosinec 2022

„Šamanské techniky a psychoterapie se nevylučují, mohou se navzájem podporovat,” řekl v Balancu terapeut, facilitátor a průvodce šamanskými technikami Ondřej Bahník. Stále více lidí vyhledá ve svém uzdravování, rozvoji a spiritualitě šamanské techniky. Vypravují se na rituály, pracují s dechem, bylinami, písněmi, tancem nebo stavem transu. Jak fungují v našem západním světě a mohou se doplňovat s psychoterapií?

„Šamanské principy a techniky jsou přenosné, jsou univerzální. Ne ale všechny.” Znovuobjevují se generace staré metody, některé se dováží ze zahraničí, často z Jižní a Severní Ameriky nebo Asie. V psychoterapii i pomocí šamanských technik můžeme hledat celistvost. Integrovat části našeho vnitřního světa, které nám způsobují nerovnováhu. Šamanské techniky pracují nejčastěji se spirituálním světem, který nemusí být na první pohled vidět. Je možná jedno, jestli své potíže nazýváme diagnózami, patologiemi nebo zlými duchy a energiemi. Každý má vlastní slovník a symboly, které mu pomáhají se orientovat růst ve světě.

Šamanské techniky, stejně jako psychoterapie, automaticky negarantují dobré výsledky a lidi na svém místě. Někteří si lidé třeba párkrát vyzkouší psychedelické látky, objeví v sobě léčitelské schopnosti a začnou je nabízet ostatním. Ondřej Bahník radí poptat se na všechny, kteří těmito technikami pracují ve svém okolí. Zjistit také jaký na nás dělají dojem. Mnoho z těchto lidí působí silně a charismaticky, to o jejich práci ale nemusí nic vypovídat. V tradičních kulturách může výcvik v šamanství trvat roky, stejně jako romu je v psychoterapii.

„Málokdy se naši lékaři baví dohromady a problémy řeší celostně.” Občas z šamanského nebo nezápadního léčitelství doputují rady, nad kterými by lékařská rada právem zdvihala obočí. Třeba nad dietou založenou jen na konzumaci tvarohu. Ne všechny techniky, které byly dříve považovány za neefektivní, placebo nebo až nebezpečné, takové jsou. Věda třeba stále více prokazuje funkčnost meditace, přerušovaného půstu nebo terapie chladem. Vždy totiž důležité do léčení pozvat i zdravý rozum.

Poslechněte si celý rozhovor o léčení šamanskými technikami.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka