Sapijat Magomedová: V Dagestánu jsou lidé na střelbu zvyklí

4. březen 2014

„Lidé si zvykli na to, že policie často provádí zvláštní operace, že se téměř denně střílí. Takhle to v Dagestánu skutečně chodí,“ popsala běžný život v Dagestánu místní právnička Sapijat Magomedová. V pondělí získala cenu Člověka v tísni Homo Homini za prosazování lidských práv a demokracie.

Dagestán je spolu s Čečenskem považován za jednu z nejneklidnějších oblastí severního Kavkazu. Mnozí tuto autonomní republiku Ruské federace považují za líheň teroristů, zemi, kde jsou běžné sebevražedné atentáty a tomu odpovídá i mediální obraz země. „Takové tvrzení odmítám, Dagestán je klidné a mírumilovné místo. Pokud tam jsou nějací teroristé, tak je třeba říct, že je vyrábějí samy mocenské orgány. Ale to je politika, vytvářet takový nepříznivý obraz Dagestánu, nepřátelství vůči lidem z tohoto regionu. Lidi, kteří se skutečně zabývají terorismem, jsou ne vždycky z našeho regionu. Mnoho z nich do našeho regionu přijelo z jiných oblastí,“ ohradila se v úvodu Sapijat Magomedova vůči tomu, jakou má její země pověst v médiích.

„Nejrozšířenějším negativním jevem v Dagestánu je korupce. Ovlivňuje všechno. Korupce má přímý vliv na to, jak se vede vyšetřování, nakolik je spravedlivé rozhodování soudu. Tam, kde je korupce, nemají mocenské orgány možnost zajistit dodržování lidských práv,“ popisuje nejpalčivější problém místních státních orgánů a úřadů Sapijat.

03059589.jpeg

Sama má s bezpečnostními složkami země, které podle ní samy využívají služeb zločineckých organizací, neblahou zkušenost. „Lidé, kteří mají práva chránit, je porušují. Před čtyřmi lety jsem byla zbita příslušníky zvláštní policejní jednotky. Ti lidé nebyli potrestáni, naopak, trestní stíhání bylo zahájeno proti mně. V poslední době jsou podobné případy stále častější. Čtyři kolegyně advokátky byly napadeny a dva případy skončily smrtí.“ I přes neustále přítomnou hrozbu násilí a strach o život se Sapijat práce daří. Několik případů dotáhla až k Evropskému soudu pro lidská práva. Jaké to jsou? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka