Saúdské peníze rozdělují světový golf. Seriál LIV je přehlídkou sportovní hamižnosti

11. listopad 2022
Tribuna

Na Floridě v golfovém resortu Doral skončila úvodní sezona golfového seriálu LIV. Byl u toho bývalý americký prezident a majitel hřiště Donald Trump, mnozí z nejlepších hráčů současnosti včetně šesti majitelů zelených sak pro vítěze turnaje Masters a také saúdskoarabští investoři, kteří celý „golfový cirkus“ financují. Co vlastně série LIV Golf je a jak se na ni dívat z hlediska etiky?

Golf je prý jediným sportem, který se kdy hrál mimo planetu Zemi. Půlstoletí poté, co astronatut Alan Shepard odpálil golfový míček na Měsíci, došlo k dalším - dá se říci - přelomovým změnám v historii tohoto sportu. Vznikla série LIV Golf, která odlákala několik desítek těch nejlepších hráčů z okruhu PGA Tour.

Co je k takovému kroku vedlo? „Někteří mluví o nutnosti reformovat PGA Tour, ale ve skutečnosti si myslím, že je za tím spíš jejich hamižnost,“ říká v nové Tribuně Vojta Jírovec. LIV Golf je totiž přímo financována penězi ze Saúdské Arábie, tedy země, která má prakticky neomezené finanční možnosti a sponzoruje i řadu fotbalových klubů.

Jde však také o režim, který porušuje lidská práva. Golfistům to však, zdá se, nepřekáží v tom, aby inkasovali velké peníze. Jen za vítězství v závěrečném turnaji na Floridě dostal každý ze čtyřčlenného družstva hráčů v přepočtu 98 milionů korun, což na greenu oslavili šampaňským - což by si například v Saúdské Arábii dovolit nemohli.

LIV Golf má ale také značné problémy, které ji zřejmě v blízké budoucnosti zabrání stát se skutečně zásadním rivalem PGA Tour. „Série například nemá podepsaný kontrakt se žádnou televizní společností a turnaje se dají sledovat pouze z oficiálních stránek či na YouTube. Takže zatím skutečně mám ten dojem, jako by šlo spíše o velmi dobře placenou exhibici než skutečnou sportovní ligu,“ míní Vojta.

Jsme svědky jedné velké golfové války. Na šedesát golfistů se zapojilo do nové série LIV Golf, kterou sponzoruje Saúdská Arábie. To se však vůbec nelíbí tradičnímu seriálu PGA Tour. Jak vše probíhá si povíme v nové Tribuně.

autoři: Vojtěch Jírovec , Martin Vait , Vojtěch Ondráček
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka