Sexuální násilí je celospolečenský problém. Umělkyně Alma Lily Rayner vytvořila platformu Návod na přežití

22. listopad 2021

Alma Lily Rayner je původem izraelská umělkyně a aktivistka, která tvoří v Česku. Její umělecké projekty se točí kolem výzkumu struktur moci uvnitř společnosti, feminismu a tématu sexuálního násilí. Spoluzakládala spolek Barvolam podporující umělce s nálepkou „mentální hendikep“. Pro ostravskou galerii PLATO, kde finále Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2020 probíhalo, vytvořila participativní platformu Návod na přežití.

„Pro mě jako pro přeživší sexualizovaného násilí v dětství bylo v dospělosti složité najít podporu. Zjistila jsem, že v Česku vlastně nemám kam jít,“ vysvětluje Alma Lily Rayner, co ji dovedlo k uměleckým projektům, které můžou působit jako alternativa k běžným pomáhajícím profesím a institucím. Psychoterapie je podle Almy užitečná jen do určité míry, protože sexuální násilí není problém osobní, ale celospolečenský – znásilnění v Česku zažije každá desátá žena.

Čtěte také

Platformy Návod na přežití se účastnili lidé s různými těžkými životními zkušenostmi od závislosti přes nucenou sterilizaci po problémy s trans identitou, smyslem platformy bylo předat si vzájemně metody, kterými by se podpora mohla užitečně šířit.

Konkrétním vyústěním práce na půdě ostravské galerie je i založení svépomocné skupiny pro ženy se zkušeností se sexuálním násilím Adriana, kterou založily kromě jiných i Andrea Tobolová a Mirka Slívová. „Je to prostor, ve kterém můžu říct věci, které jsem ještě nikdy nikomu nesdělila, a vím, že jsem pochopena a nejsem nijak hodnocena,“ říká Mirka Slívová o Adrianě.

V průběhu procesuálního projektu Almy Lily Rayner Návod na přežití vznikla performance čtení osobních textů a někdy i úryvků z literatury, na jejíž záznam se můžete podívat. Neexpertní pomoc na půdorysu uměleckých institucí má několik výhod. Jedna z nich je, že lidé nejsou stavěni do hierarchií – jako psychoterapeut–pacient, zároveň mají podobné projekty možnost svobodně se názorově profilovat.

Proč vznikla platforma Návod na přežití? Proč zakládají přeživší sexualizovaného násilí svépomocné skupiny? Může nás trauma zocelit nebo to jde i bez něj? Pusťte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.