Sexuální obtěžování je ostudou českých vysokých škol

10. listopad 2015

„My se vždy srovnáváme se Západem, pokud jde o kvalitu vědy, a snažíme se je dohnat, ale už vůbec se je nesnažíme dohnat, pokud jde o kulturu univerzitního prostředí. A sexuální obtěžování je v kontextu západních univerzit něco, co je zapovězené,“ komentuje současný stav Petr Pavlík z katedry gender studies Univerzity Karlovy.

Pokud se student nebo studentka stanou terčem sexistických poznámek vyučujícího, nebo dokonce sexuálního obtěžování, v současné době neexistuje žádná instance, na kterou by se mohli obrátit o pomoc. „Situace se řeší ad hoc. Univerzity nemají žádné komise nebo tělesa, která jsou běžná na západních univerzitách, kde když se vám stane něco podobného, existují jasné procedury co dělat. U nás se vše řeší případ od případu a velmi záleží, kdo zrovna sedí na té židli a jak je vstřícný.“

Ve schránce důvěry, do které jsme pro Universum sbírali osobní zkušenosti studentů a studentek, se objevila řada bizarních zážitků. Z několika zdrojů se sešly historky o profesorovi z nejmenované lékařské fakulty, který po studentkách, které neznají správnou odpověď, hází zrní. Sexistické poznámky a vtipy ve výuce jsou mnoha profesory považovány za zábavné. „V řadě případů je to tak, že vyučující vyrůstají v prostředí, kdy nic takového tematizováno nebylo. Myslí si třeba, že okořeňují svou výuku. Mohou si myslet, že je to vtipné, a vůbec si neuvědomují, že to může být někomu nepříjemné,“ říká Petr Pavlík.

Čtěte také

„Studentky a studenti vědí, že když někoho obviníte ze sexuálního obtěžování, tak se to v drtivé většině případů obrátí proti vám. Velká část podnětů se neprošetří, protože se nenajdou důkazy. Je to tvrzení jednoho proti jednomu. Když se univerzita vůči někomu vymezí, tak to musí být opakovaný vzorec chování. I tak pokud se studentka stane známou, bývá ostrakizována svými spolužáky. Zpravidla musí odejít ze studia ona, a ne ten profesor.“

Riziko sexuálního obtěžování se zvyšuje, pokud profesor tráví čas se studenty v neformálním prostředí. Profesoři z českých univerzit rádi chodí se studenty na pivo a neformální prostředí i alkohol na oko smazávají bariéry. Odpovědnost je však vždy na straně vyučujícího, který je ke studentovi v postavení moci. „Když máte moc nad životním osudem někoho, nad tím, jestli udělá diplomku, jestli skončí studium, tak to není zanedbatelné,“ tvrdí Petr Pavlík.

03452619.jpeg

Dokud budou podmínky nastaveny takto, není možné ze situace vinit oběti obtěžování či sexistických poznámek, které z pochopitelných důvodů v drtivé většině svou zkušenost nehlásí. Dokud chybí systémové řešení, bude sexismus a sexuální obtěžování nadále ostudou českých vysokých škol.

autor: Jana Římanová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.