Shoegaze v Kabinetu III: Na vrchol a do hibernace

25. duben 2013

Ve třetím díle shoegazového Kabinetu jsme se věnovali kapele, o které se v těchto dnech hodně mluví. My Bloody Valentine letos vydali svoji první desku po dvaadvacetileté přestávce a před několika dny jsme se dozvěděli, že kapela 10. června vystoupí v pražském Divadle Archa.

My Bloody Valentine, pojmenovaní podle kultovního hororového filmu z roku 1981, naskočili v roce 1983 na post-punkovou vlnu, která se hnala celými britskými ostrovy a nevyhnula se ani Dublinu, kde kapela vznikla. Skupina, jejíž členové zvažovali i název Burning Peacocks, ale záhy pod vedením perfekcionisty Kevina Shieldse začala modelovat vlastní zvuk, který měl položit základy celému žánru shoegaze a doslova změnit svět indie hudby.

Už tradičně jsme si na začátek pustili první skladbu z první nahrávky, kterou je píseň Forever and Again z EP This Is Your Bloody Valentine. Rok vydání 1985.EP kapela natočila v Berlíně, na posluchače ale nemělo téměř žádný dopad – My Bloody Valentine se tedy definitivně přesunuli do Londýna. Po několika dalších nahrávkách pak přišel zásadní moment – v roce 1987 se ke kapele připojila zpěvačka Billinda Butcher a zanedlouho následovalo také upsání se gramofonové firmě Creation Records. Od této chvíle se pak začali My Bloody Valentine, nejprve téměř nepozorovaně, měnit v nejdůležitější kapelu posledních 25 let.

První deska vydaná u Creation Records byla zároveň prvním dlouhohrajícím albem kapely. Isn’t It Anything, jak zní název alba, vyšlo v roce 1988. Album otevírá skladba Soft As Snow (But Warm Inside).

02637060.jpeg

Deska Isn't Anything umožnila posluchačům ochutnat vizionářské hudební myšlenky Kevina Shieldse. Jeho objevná hra na kytaru ve spojení s touhu dotahovat zvukové textury do dokonalosti dala vzniknout desce, která nezněla jako nic předtím. Zpěvačka Bilinda Butcher prý natáčela vokály vždy bezprostředně po probuzení a během zpěvu si snažila vybavit si svoje sny z předešlé noci – možná i odtud pramení snová nálada desky, kterou dobře reprezentují skladby Several Girls Galore nebo závěrečná I Can See It (But I Can’t Feel It).

Rok 1991 byl v historii My Bloody Valentine tím nejdůležitějším. Vyšlo naprosto určující album Loveless – to mělo pozoruhodný průběh nahrávání, které připomínalo těžko uvěřitelnou noční můru – Shields maniakálně měnil producenty i nahrávací studia, propadal hysterickým záchvatům, sepisoval texty těsně před nahráváním, samotné natáčení vokálů probíhalo za zataženými závěsy a všechny zvuky bicích byly pro změnu nasamplované z několikasekundového živého útržku. Výsledkem je deska, kterou sice alternativní periodika jako Pitchfork nebo The Quietus velebí, pozornosti většinového publika ale pořád ještě uniká. Vhled do desky začal dvojicí skladeb Only Shallow a I Only Said.

My Bloody Valentine jsou kapela, která ze všech shoegazových formací zněla snad nejostřeji. Na přelomové desce Loveless najdeme ale i skladby, které onu kytarovou divokost přetavují spíše do introvertních kompozic, ve kterých není tak docela jasné, co je ještě hlas a co už je kytara. Takové jsou třeba To Here Knows When nebo miniatura Loomer.

02636752.jpeg

Dlouho se zdálo, že po Loveless už My Bloody Valentine žádnou desku nevydají. Kevin Shields sliboval, mlžil, snad stokrát řekl, že album opravdu vyjde. V momentě, kdy už tomu nikdo nevěřil, svým slovům dostál. Album, kterými My Bloody Valentine navázali na Loveless po dvaadvacetileté přestávce, se jmenuje prostě a jednoduše M B V a my jsme mu věnovali poslední díl Kabinetu. Nahrávka je zajímavá především proto, že je z ní na první poslech poznat, jak kombinuje staré písně z novými. Podstatná část desky tak začíná přesně tam, kde Loveless skončilo. To je třeba případ písně Who Sees You.

Jakmile se album M B V překlopí do své druhé poloviny, dávají My Bloody Valentine vzpomenout na doby, kdy určovali krok nezávislé scény a každá jejich píseň zněla jako něco, co člověk nikdy předtím neslyšel. Nejpovedenější písní z alba je bezesporu In Another Way, ve které se spojuje zastřená lyrika, kulometné bicí a kytary, které řežou až do mozku. In Another Way byla poslední písní třetího dílu Kabinetu. V příštím díle obšírněji představíme skupinu Ride a dojde i na kapely, které sice nepatří k těm nejslavnějším, ale bez kterých by shoegazová scéna nebyla tím, čím se nakonec stala.

Playlist:My Bloody Valentine – Only Tomorrow (M B V, MBV Records 2013)My Bloody Valentine – Forever and Again (This Is Your Bloody Valentine, Tycoon 1985)My Bloody Valentine – Soft As Snow (But Warm Inside) (Isn’t Anything, Creation Records 1988) My Bloody Valentine – Several Girls Galore (Isn’t Anything, Creation Records 1988)My Bloody Valentine – I Can See It (But I Can’t Feel It) (Isn’t Anything, Creation Records 1988)My Bloody Valentine – Swallow (Tremolo E.P., Creation Records 1991)My Bloody Valentine – Only Shallow (Loveless, Creation Records 1991)My Bloody Valentine – I Only Said (Loveless, Creation Records 1991) My Bloody Valentine – To Here Knows When (Loveless, Creation Records 1991)My Bloody Valentine – Loomer (Loveless, Creation Records 1991) My Bloody Valentine – Who Sees You (M B V, MBV Records 2013)My Bloody Valentine – In Another Way (M B V, MBV Records 2013)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio