Šílený hedvábník: vášnivý lyžař, který spojil textil s uměním

31. leden 2019

Zika Ascher byl známý obchodník s luxusními látkami, ale také úspěšný závodní lyžař. Reprezentoval Československo na zahraničních závodech v alpské kombinaci a v roce 1938 vyhrál Velkou cenu Československa. Kvůli zběsile rychlému stylu jízdy o něm dobový tisk psal jako o „šíleném hedvábníkovi“. Zásah firmy Ascher do světa módy a umění představí výstava Šílený hedvábník. Zika & Lída Ascher v pražském Uměleckoprůmyslovém museu.

Ve třicátých letech dovážel Zika Ascher do Československa luxusní anglické a francouzské látky. Prodával prvotřídní zboží, ze kterého v té době šily couture značky jako Coco Chanel nebo Schiaparelli. V předvečer druhé světové války společně s manželkou Lídou emigrovali. Usadili se v Anglii a svou dosavadní obchodní činnost posunuli na vyšší úroveň. Začali vytvářet vlastní autorské látky a textilní inovace a spolupracovali s významnými výtvarnými umělci.

Letní šaty s kloboučkem a šálem. Pierre Balmain, 1958, filmový tisk na bavlněném popelínu pro Cotton Board

Z textilií firmy Ascher šily módní domy jako Dior, Balenciaga, Lanvin, Cardin nebo Y. S. Laurent. Velký mezinárodní věhlas, ale špatný obchodní výsledek přinesla Ascherovým kolekce luxusních tištěných šátků s motivy od umělců jako Henry Moore, Henri Matisse, André Derain a další.

Některé z těchto šátků, ale také textilní interiérové panely nebo módní design z luxusních látek Ascher budou od poloviny února k vidění na výstavě v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Poslechněte si o životě a tvorbě Ascherových v rozhovoru s Konstantinou Hlaváčkovou, kurátorkou výstavy Šílený hedvábník. Zika & Lída Ascher: textil a móda.

Co z tvorby Lídy a Ziky Ascherových uvidíme na výstavě v Praze v Uměleckoprůmyslovém museu? Proč byla jejich spolupráce se slavnými umělci komerčně neúspěšná? Jak bude do výstavy Šílený hedvábník v UPM zapojená současná mladá designérská generace? Poslechněte si v rozhovoru s kurátorkou UPM Konstantinou Hlaváčkovou.

Playlist:
Abra – Fruit (Awful Records)
Kelela – Frontline (Warp Records)
Zola Jesus – Vessel (Souterrain Transmissions)
El Sorrio – Pyno (La Tempesta)
FKA Twigs – In Time (Young Turks)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.