Slouží média vlastněná fosilní lobby jejím zájmům? Kauza Info.cz a švédské školačky tomu napovídá

4. červen 2019

České sociální sítě se baví případem Jana Paličky, který vyrazil za dobrodružstvím do Švédska. Služební cestu si vysloužil poté, co jako redaktor serveru Info.cz napsal článek o institucionalizované šikaně vůči švédské dívce, která se odmítá účastnit klimatických protestů. Případ nejmenované školačky v nejmenovaném městě by byl skandál, kdyby to byla pravda. Místo toho je skandál z toho, jak se v médiu vlastněném energetickým magnátem Křetínským zachází s fakty.

Nad komentářem se pozastavil Vojtěch Boháč, reportér platformy Voxpot. Začal ověřovat to, čím se nechtěl zatěžovat Palička. Tedy že v článku obskurního švédského serveru Det Goda Samhället, česky „Dobrá společnost“, majícího asi pět tisíc čtenářů, chybí jakákoli identifikace osob a míst, a je tudíž minimálně sporné, zda se jev vůbec odehrává. Od švédského novinářského svazu se dozvěděl, že server nemá publikační licenci a jeho vydavatel tak nemá právní zodpovědnost za texty. Může si psát, co chce, a je to jedno.

Chyba se stát může. Serveru Info.cz se ale článek varující před zkázou civilizace začínající právě ve Švédsku, domnělém inkubátoru hrozivého socialismu, environmentalismu a zhoubných lidských práv, hodil do portfolia. Do diskuse vstoupil šéfredaktor Michal Půr s tím, že článek mají stejně z Daily Mail, který ho přetiskl. Když to bylo v britském bulváru, tak to musí být pravda. A i kdyby nebyla, tak to nevadí, protože šlo přece jenom o komentář. Citovat Daily Mail pro nedůvěryhodnost přitom zakázala i Wikipedie. Otázka je, proč komentovat něco, co se nejspíš nestalo.

Komentáře v rubrice Prolomit vlny vyjadřují názory autora/autorky.

Odpovědi jsou tři. Uhlí, klimatická krize a Švédsko. Info.cz patří do mediálního portfolia pátého nejbohatšího Čecha Daniela Křetínského, který v Evropě se svou korporací EPH hraje důležitou roli v uhelném energetickém byznysu. Například v Německu je druhým největším těžařem, v Británii provozuje dvě uhelné elektrárny. Jakkoli se už prozíravě poohlíží po byznysu obnovitelných zdrojů, uhlí stále nese miliardové zisky. Obnovitelné zdroje reklamu nepotřebují, kdežto fosilní energetice je potřeba umetat zarůstající cestičku, dokud to půjde.

To kazí rétorika klimatické krize. A tak ji má jeho Info.cz jako jedno z hlavních témat. Tu se pouští do naivního Německa s jeho energetickým obratem k obnovitelné energetice, tady zase do ekologických neziskovek, které se odborností nikdy nemohou rovnat ministerstvu průmyslu, pak zase do dozajista zmanipulovaných studentů demonstrujících za účinné řešení klimatické krize, jindy zase do environmentalistů, kteří nás mají připravit o maso, auta, bazény a letadla. A pak do Grety Thunberg, která je ze Švédska.

Nemáme čas, poslouchejte nás, skandovaly tisíce studentů při středoškolské stávce za klima

Za klima stávkovaly tisíce studentů v Praze

„Chceme, aby se o klimatické změně konečně začalo mluvit a aby politici začali konečně něco dělat,“ shrnuje jeden ze středoškoláků, proč přišel stávkovat. Z obavy o svou budoucnost a osud planety se jen pražské stávky Fridays for Future účastnilo několik tisíc středoškoláků, ale i vysokoškoláků a dětí ze základních škol. Protestovalo se i v Brně nebo Ostravě. Prohlédněte si fotogalerii z pražské stávky.

Všechno by bylo v pohodě, nebýt Skandinávců. Nebýt říše zla s jejím inkluzivním vzděláváním, silnou ekologickou politikou, účinným sociálním státem, integrací cizinců a hlavně vlivnou mladičkou nominantkou na Nobelovu cenu, dařilo by se magnátům typu Křetínského mnohem líp. Sebevědomá, kritická, integrovaná společnost klimaticky nezodpovědný byznys jedině kazí. A chraň bůh, aby se jí ta naše inspirovala. Švédsko je potřeba zničit alespoň na stránkách Info.cz průhlednými články o řetězci neúspěchů, se kterými se nebohá země potýká.

A tak nakonec Křetínského šéfredaktor vítězoslavně oznámil, že kupuje redaktorovi Paličkovi jízdenku do Švédska, aby objektivně zjistil situaci na místě. Snad se mu při jeho putování podaří najít v jednom městě na jedné škole onu dívku šikanovanou za to, že nechtěla demonstrovat za klima, a přinést varovné svědectví o prohnilé zemi. Čekání na reportáž si zatím můžeme krátit ověřováním zdrojů médií oligarchů, pokud nám ještě záleží na tom, aby žurnalistiku neřídily jejich obchodní zájmy. Ty se totiž se zájmy naší společnosti mohou výrazně vylučovat.

Proč je Švédsko třískou v oku fosilnímu průmyslu a jaké standardy své práce by měli čeští novináři udržovat i v soukromých médiích? Poslechněte si komentář Ivo Bystřičana.

autor: Ivo Bystřičan
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.