„Směrem na východ vládne pohostinnost.“ Nízkonákladoví cestovatelé doporučují poznávat krajinu pěšky

28. březen 2019

„Ráda cestuju sama, lépe pak navážu kontakt s lidmi,“ říká Viktorka Hlaváčková. Její tipy a rady na nízkonákladové cestování ve vysílání Audioportu doplnil nadšený slovenský turista Jožo Kubáni, který se nevyhýbá zimním trekům a výpravám do jeskyní.

Viktorie je profesionálka na nízkonákladové cestování. Putuje vždy pěšky a vymýšlí si vlastní trasy. Přestože její výlety východním směrem trvají měsíce, chodí hodně nalehko. „Základ mého gear listu je kolem pěti kilo. Mám multifunkční a lehké věci, spacák třeba váží jen 600 gramů. Výdaje jsou většinou jen za jídlo, jedno až dvě eura denně. Kupuju sýr od pastevců a podobně,“ popisuje Viktorie.

Cestovatelka Viktorka Hlaváčková. Horský Audioport z Ještědu

Jožo k lehkému batohu na zádech došel díky první dlouhé cestě. „Vydal jsem se z Gerlachovského štítu do Bratislavy, byla to moje první delší túra. Měl jsem pocit, že potřebuju stan, který byl zbytečně dvoumístný, spacák, karimatku a spoustu dalších věcí. Táhl jsem přes 35 kilo a použil z toho nakonec úplné minimum,“ směje se Jožo.

Oba se shodují, že krajinu poznáte nejlépe pěšky a že kvůli pár týdnům odpočinku nemusíte nalétat tisíce kilometrů. „Létání je sice snadné a levné, má ale velkou environmentální stopu,“ říká Viktorka. Dlouhé lety za odpočinkem v exotice podle ní nedávají smysl. „Když mám dva, tři týdny, tak můžu snadno dojet třeba na Balkán.“

Viktorka se na cestách často dostává do panenské přírody, ale někdy také do náročných nebo zdánlivě bezvýchodných situací. „Dřív jsem si v takových chvílích prostě někam sedla a brečela, dokud to šlo. Pak jsem se zvedla a poradila jsem si,“ říká Viktorka s tím, že někdy byla z bloudění tak vytočená, že nadávala i stromům. Krizové situace doporučuje řešit s humorem: „Jestli ještě máte baterku ve foťáku, udělejte si autoportrét ve chvíli zoufalství. Když se uvidíte, rozesměje vás to, uklidníte se a přijdete na nějaké řešení.“

Zajímá vás, jak cestovat udržitelně a nalehko? Jak se chovat při setkání s medvědem, rysem a další divokou zvěří? Jak se plánují treky mimo značené trasy? Je ještě v Tatrách možné najít divočinu? Poslechněte si rozhovor o udržitelném a nízkonákladovém cestování.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.