Není to o optimismu nebo o pesimismu, ale o aktivismu. Musíme něco dělat, říká ekolog Jiří Malík

28. březen 2019

„Měli bychom opravdu zvážit, co budeme do budoucna podnikat. Je potřeba, aby lidstvo přešlo na udržitelnou ekologickou stopu,“ vysvětluje ekolog Jiří Malík. Ve vysílání Audioportu okomentoval navracení rysů, vlků a medvědů do českých a slovenských lesů a přiblížil, jakým ekologickým výzvám české a slovenské hory čelí.

Pan Malík přijel na naše vysílání z Ještědu na kole. Přes 120 kilometrů pro něj nebyla neobvykle dlouhá cesta. „Prodal jsem auto, a když je to kratší, jezdím na kole. Delší cesty podnikám veřejnou dopravou,“ říká ekolog, který přes 20 let působí v CHKO na Broumovsku.

„Jak pomohlo našich 165 přehrad při letošním suchu? Téměř vůbec,“ říká expert na ochranu vod

Jiří Malík

Jiří Malík je ochráncem přírody působícím na Broumovsku, dvacet let pracoval na místní Správě CHKO Broumovsko. Založil mimo jiné občanské sdružení Živá voda, které se zabývá ochranou vod a významných krajinných prvků, a aktuálně dokončil práce na projektu „model Zdoňov“. Ten má za úkol přirozeně zadržovat vodu a navrátit zemědělské půdě stoprocentní jímací schopnost.

Dlouhodobě se věnuje tématu vody a sucha, ale také záchraně divoké zvěře. „Naše země je silně narušená stavbami různého charakteru, proto je návrat zvěře problematický. Malý zázrak je třeba návrat rysů, medvědi sem zabrouzdají spíš výjimečně,“ popisuje Malík. Lepší situace je podle něj u vlků. Škody způsobené přemnoženými srnkami a kanci jsou podle dostupných čísel mnohem vyšší než ty, které způsobí vlci na stádech.

„Chápu, že potřebujeme stáda a pastevce, ale myslím, že se ta situace popisuje zkresleně a že se hysterizuje,“ říká Malík s tím, že obecně platí to, že predátoři se nepřemnožují. Jejich výskyt v přírodě přirozeně kopíruje množství dostupné potravy.

Jaké ekologické problémy lokálních hor je potřeba systémově řešit? Jak jde s ekologií dohromady horská turistika? Proč potřebujeme zachytávat i horizontální srážky a jak toho docílit? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.