Sólo rodič s sebou vleče celý balík akutních problémů, je to absolutně zahlcující

5. říjen 2022

Peníze, vztahy, uspořádání péče o děti, bydlení, práce, čas jen pro sebe. „Těžko z toho vypíchnout jeden problém. Vždycky pozoruju, že je to jeden velikánský balík – to je pro přetížené sólo rodiče typická situace,“ říká metodička poradenství Aperia Silvie Novotná. V Houpačkách představila podpůrný program pro sólo rodiče Naberte dech.

„Do programu jsme promítli naše dlouhodobé zkušenosti, které se sólo rodiči máme. Snažili jsme se obsáhnout témata, která se v jejich životech opakují. Jeho náplň měníme podle aktuálních potřeb. Teď jsme rozšířili oblast financí, protože se ukazuje, že tohle téma teď hodně na rodiče doléhá. Žijí v už tak napjatém rozpočtu a ze všech stran slyší, že teprve začne být hůř. A panikaří,“ popisuje Novotná.

Silvie Novotná

Program je pro rodiče zdarma a obsahuje i soukromé hodiny koučinku nebo psychologického poradenství. „Jednotlivé poznatky a konkrétní rady z programu je potřeba propojit s vlastním životem a najít si, co bude fungovat zrovna mě,“ říká Silvie a dodává: „Matky a otcové, kteří jsou sami, vláčejí obrovský batoh problémů a výzev. Tím, jak jich mají hodně, musí řešit všechny položky najednou a je to pro ně absolutně zahlcující. Je potřeba hledat aktuální prioritu, aby se rodič úplně nesesypal.“

„Tady jsem si potvrdila, že nejsem blázen, že i ostatní rodiče zažívají to, co já.“ Jak přesně vypadají setkání v rámci programu Naberte dech? Poslechněte si Houpačky se Silvií Novotnou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.