Sparta se po téměř dekádě dočkala titulu. Narodila se dynastie, nebo jde o výstřelek?

2. červen 2023
Tribuna

Třetí nejdelší čekání v historii na sparťanský titul je u konce. Fotbalisté z Letné po devíti letech ovládli českou nejvyšší soutěž. Co stálo za úspěchem týmu Dána Briana Priskeho a jak je možné, že v Česku konečně uspěl zahraniční trenér?

Sparta je fotbalovým mistrem poprvé od roku 2014. Tým se podařilo semknout okolo opor jako Ladislav Krejčí ml. nebo talentovaný útočník Tomáš Čvančara. A klubu, který se poslední téměř dekádu trápil, se začalo dařit. Spartě ale pomohly i opakované chyby největšího konkurenta Slavie, poznamenává Martin Vait.

Za úspěchem stojí dánský kouč Brian Priske. Už jen to, že je ze zahraničí, přitom vyvolávalo v českém prostředí pozdvižení. Byl přijat lépe než jeho předchůdci Stramaccioni nebo Sundermann? „Ano a i si myslím, že české fotbalové prostředí už v tom je dál a třeba i dále, než jak to můžeme vidět u hokeje,“ míní v narážce na současnou diskusi okolo budoucnosti Fina Kariho Jalonena u hokejové reprezentace.

Čtěte také

Titul Sparty má ale i jednu velkou černou kaňku. Samozřejmě jde o obrovskou kontroverzi, kterou vyvolala návštěva kabiny rozhodčích ze strany majitele Sparty Daniela Křetínského v poločase zápasu Sparty s Brnem.

Někteří pak dávali do souvislosti penalty, které Sparta dostávala v závěrech zápasů a které leckdy vzbudily taky rozhořčení, právě s touto událostí. S tím však Martin ne zcela souhlasí a říká, pokud by chtěl jeden z nejbohatších Čechů skutečně soutěž ovlivnit, dělal by to diskrétnějším způsobem než vtrhnutím do rozhodcovské šatny.

Dánu Brianu Priskemu se se Spartou podařilo vyhrát titul. Prolomil tím negativní pověst, kterou zahraniční trenéři v českém fotbalovém prostředí mají? A jak dokázal pozvednout dlouho tápající tým? Více v nové Tribuně.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.