Špatné funky, nebo hardcorová deska roku? Turnstile definitivně zahodili pomyslnou hc lopatu

1. říjen 2021

Americká kapela Turnstile vydala v létě svou čtvrtou řadovou desku Glow on a náležitě tím zamíchala kartami. Odklon od klasického hardcoru nastínili sice už na předešlé nahrávce, Glow on ovšem zarezonovalo daleko za hranicemi tvrdé nezávislé hudby. A rozpoutalo vášnivé diskuze. Špína zdvihla hozenou rukavici a podívala se pod pokličku Turnstile a položila si i zásadní otázku – stanou se z nich noví Converge či Ceremony anebo se jedná pouze o dočasný a vrtkavý hype?

Hardcoroví Turnstile pochází z amerického Baltimoru, kde je před jedenácti lety založili dlouholetí přátelé – kytarista Brady Ebert a zpěvák Brendan Yates, kterému byla jeho domovská kapela Trapped Under Ice příliš těsná a toužil po větším kreativním vybití. Od svých počátků měli základy v new school hardcoru a v jejich zvuku byl vždy patrný vliv kapel, jako jsou Snapcase, popřípadě Shelter. 

Už na předchozí Time & Space se začaly objevovat silné popové melodie, což na Glow on dotáhli k dokonalosti pod vedením producenta Mikea Elizonda. Kromě samplů zvolili i neotřelé featy, na desce potkáme zpěvačku Sheer Mag Tinu Halladay nebo britského elektronického producenta a písničkáře Devonté Hynese vystupujícího pod pseudonymem Blood Orange.

Čtěte také

I to možná přineslo velikou vlnu hypu, který pomohl Turnstile prorazit skleněný strop hardcorové komunity, dostat se na stránky předních webů a magazínů a zaujmout širší posluchačské spektrum. Právě o to tak nějak Turnstile jde, Brendan Yates se nechal slyšet, že jakýsi komunitní pocit, který si přinesl a cítí v hardcoru, by rád zprostředkoval co největšímu množství lidí. 

Jak zní první dětská kapela zakladatelů Turnstile? S kým vším spolupracoval producent Glow on Mike Elizondo? Co se dělo na křtu desky? Co si myslí osazenstvo Špíny o nenadálém zájmu o kapelu? Jaké boční projekty členů Turnstile doporučujeme? Co vychází na jejich vydavatelství Pop Wig? A jakou jim předpovídáme budoucnost? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu! 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.