Špína s I am Pentagon: Z našich hardcore-punkových idolů se stala monstra, nám se to nestane

5. duben 2018

„I am Pentagon, which side are you gonna be on?“ Pro část DIY scény je tato písnička od washingtonské kapely Make Up naprostým základem, stejně jako celý katalog Dischord Records. Domácí čtveřice I am Pentagon, která si bere inspiraci z hardcore-punku, stejně jako z metalu, to má podobně. Proto po songu pojmenovala svou kapelu. Jejich nová deska se jmenuje 265 a I am Pentagon ji představili ve Špíně.

„Je to počet obětí jedný hrozný události, která se stala 18. června 1945, krátce po skončení druhé světové války,“ vysvětluje zpěvák Banán, co stojí za číslovkami z názvu nové desky, která vychází u Pushteek Records. Na přerovském nádraží proti sobě na chvíli zastavily dva vlaky. V jednom jeli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky a chtěli dohlédnout na nově nabytou svobodu po svém. V druhém vlaku byli civilisté, většinou ženy a děti. Karpatští Němci, Maďaři, ale i Slováci. „Jeden z vojáků, neví se přesně proč, chtěl dát najevo, že tu jsou nový pořádky. Inicioval postřílení 265 lidí na pahorku známým jako Švédský šance,“ líčí Banán událost, která se mu vryla do paměti.

 

Album 265 přichází dva roky po předchozí desce Zdi nemluví, které dominovalo silné téma domácího násilí. Teď je to antifašismus, který je podle kytaristy Honzy dnes potřeba připomínat víc než kdy jindy. S Banánem měli společnou kapelu v 90. letech a oba jsou výrazně ovlivnění tehdejším zvukem, což je slyšet i u I am Pentagon. Jaké je to stárnout s domácí DIY scénou, vidět lidi odcházet a přicházet? „S věkem to u těch starších vyšumělo. Nesmíš být laxní, čím jsi starší, měl bys být moudřejší a ty věci líp chápat. Známe případy lidí, kteří v mládí vyřvávali, že nejí maso a přejí smrt kapitalismu, a o dvacet let později se na to vykašlali,“ říká Honza. „Z mých hardcore-punkových idolů se stala monstra. Lidi, co křičeli nejvíc, zmizeli.“

Špína s Pushteek records. Tvrdá muzika mě už někdy vyčerpává, přiznává Tomáš Mládek

Major Zkáza, vlastním jménem Tomáš Mládek

Flowers For Whores, SS Warhead, Repelent SS, Damage Done Records a aktuálně label Pushteek. Do Špíny přijel oblíbený řidič kapel na tour Major Zkáza, vlastním jménem Tomáš Mládek. V pořadu představil nově vzniklé vydavatelství. Probírali jsme plánované desky, vzpomínali na staré časy i vyrazili na exkurzi po maďarských pláních.

Scéna stárne, ale taky se omlazuje a přitéká nová krev. „To mě na tom strašně baví, koncerty I am Pentagon jsou toho důkazem. Chodí na ně lidi, kterým je nad 40. Nejsou to ale jen lidi z 90. let. Prolíná se to, a nechci si to úplně idealizovat,“ říká Banán. „Aktivizovalo to i starší lidi, kteří byli nějakou dobu mimo scénu. Objevují nový kapely a nový lidi.“

Jak se líbilo Ianu Svenoniovi z Make Up v Banánově dětském pokojíčku? Co mají Honza a Banán rádi na Sense Field? Jaké je to stárnout se scénou a proč chtějí mít při nahrávání alb s přibývajícím věkem pohodlí? Poslechněte si celou Špínu, a pokud vás zajímají I am Pentagon naživo, navštivte 8. dubna křest desky 265 v pražském klubu 007.

 

autoři: Miloš Hroch , Petr Wagner
Spustit audio