Sportovní datová analýza pozná nedoceněné hráče i přepálený maraton sedavého markeťáka

6. červen 2016

Ve sportu nerozhodují jen branky, body a vteřiny. Velké množství dat nasbírané během sportovních událostí pomáhá trenérům, skautům a samozřejmě i samotným sportovcům. Během výkonu může člověk působit úplně jiným dojmem, vnímání do velké míry ovlivňuje aktuální nálada, očekávání nebo třeba i poznámky sportovního komentátora. Řeč dat je ale neúprosná a oproštěná od nedostatků lidské paměti a emocí.

O moderních metodách sběru a intepretace dat ve sportu hovořil Jan Morkes neboli „The Hockey Ninja“, který se zabývá především datovou analýzou ledního hokeje. Do studia přišel i datový novinář Českého rozhlasu Jan Cibulka, který se mj. podílel také na projektu monitorování životních funkcí člověka běžícího maraton v přímém přenosu.

„Novým trendem je sledovat tělesné funkce sportovců, je to zajímavé pro trenéry a také v přípravě. Ale je to atraktivní i pro fanoušky. Vědí, co se sportovci děje v těle. Objevují se sportovní lékaři, kteří se na to zaměřují, zatím jen u profesionálních sportovců, samozřejmě. Dnes mají všichni v telefonech běžecké aplikace, ale i pokročilejší metriky se začnou stávat dostupnější. Problém je interpretace dat, zejména právě v hobby sektoru, telefony mají velkou odchylku,“ popisuje současný stav a vývoj sportovní analýzy dat Jan Cibulka.

03642476.jpeg

„Gól padne třeba pětkrát za zápas, je samozřejmě nejdůležitější, ale děje se strašná spousta jiných věcí. Pokud chcete předvídat kvalitu hráče, potřebujete mnoho datových bodů, údaje za celé sezony. Jinak nelze určit, jestli je jeho výkon ovlivněn náhodou nebo například spoluhráči. Sleduje se třeba, jak je hráč úspěšný v zavádění puku do pásma nebo zda jeho tým má převahu, když je na ledě. V NHL byla spousta hráčů, kteří byli nedoceněni, protože nedávali góly. Ale oni pomáhají týmu, vytváří tlak na soupeře a vyčerpávají ho. A kvůli tomu někdo další dá gól, kredit však dostane on. Není to na první pohled vidět, proto potřebujete ta data,“ vysvětluje Jan Morkes.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka