„Správný chlap musí mít škraloup.“ I Elon Musk už má ostudu. Co na to lidi?

25. červenec 2018

Cena akcií americké automobilky Tesla klesla o více než 3,5 procenta po faux pas, kterého se dopustil její generální ředitel Elon Musk, vizionář a megaloman, který randí s Grimes. Urazil britského speleologa, který se podílel na záchraně dvanácti mladých fotbalistů a jejich trenéra z thajské jeskyně. Musk jeskyňáře označil na Twitteru za pedofila poté, co záchranáři razantně odmítli jako nerealistickou jeho nabídku vysvobodit mladíky miniponorkou navrženou jeho firmou SpaceX.

Později svůj tweet smazal, ale ostuda už byla na cestě. Problémy s nepromyšlenými výroky má i Travis Kalanick, jeden ze zakladatelů a dlouholetý šéf Uberu. Namátkou: devalvoval oznámení ženy, která tvrdila, že ji škrtil řidič Uberu, jako nereálné; o firmě se s odkazem na svou úspěšnost a přitažlivý efekt na ženy vyjádřil jako o Boob-eru (slovní hříčka s anglickým výrazem pro poprsí); nevybíravě se hádal s jedním z řidičů o snížených platech (někdo jej u toho natočil). Třešničkou na dortu bylo vyšetřování sexuálních deliktů ve firmě, jichž se zaměstnanci měli dopouštět už od roku 2012. Skončilo to výpovědí pro 20 lidí a šéfík Kalanick byl investory dotlačen k rezignaci.

Na Evana Spiegela, nejmladšího miliardáře světa a zakladatele aplikace Snapchat, se před lety také našlo špinavé prádlo – maily, které psal jako osmnáctiletý student Stanfordu svým spolužákům, se hemží sexistickými výroky o močení na ženy, narážkami na váhu některých dívek a vybízením spolužáků k orálnímu sexu od „děvek“. Na tento průšvih Spiegel navázal o rok později výrokem o Indii, kterou označil za chudou a nehodnou firemní expanze – Snapchat je údajně aplikace pro bohaté. Jakou reakci to vyvolalo u indických uživatelů, si můžete přečíst na FB profilu Spiegela v sekci recenze.

Evan Spiegel

Všichni tři na své ostudy sice zareagovali, ale ne moc přesvědčivě. Musk tweet smazal a o auru zachránce planety jen tak nepřijde, šlo koneckonců o jeho první velký přešlap. Spiegel se omluvil za sexismus s odkazem na mladickou blbost, Kalanick se stáhl s vysvětlením, že truchlí po smrti matky. Tihle dva, kteří nikdy ambice zachránit svět neměli, se na chvíli stáhli do stínu a své hulvátství dočasně ventilují ve svých palácích.

Co dalšího tři velikány spojuje? Velké majetky, reprezentativní partnerky a minimálně kontroverzní etické nastavení. Assholeculture, říká se v Americe fenoménu zhovadilého chování technologických věrozvěstů. Ledy se ale lámou a co by ještě před deseti lety bylo akceptovatelné (pohrdání jinou zemí, šovinistická minulost, arogance vůči zaměstnancům), už není cool. Aspoň ne v USA.

Zdejší reakci veřejnosti můžeme mít za pokrytectví a hyperkorektnost, ale ve mně osobně vzbuzuje naději, když vede hulvátské chování alespoň k poklesu akcií na burze. Zároveň si říkám, že i když je chování známých egomaniaků fuj, není nijak šokující. Představa, že jsou současní podnikatelé humanisté a nepodléhají korporátní kultuře, která bezohlednost vyžaduje, je naivní. Z kluků, kteří umí programovat, se obvykle nestávají Nelsonové Mandelové. Výroba ponorky z nich ještě nadlidi nedělá. Jsou to křupky jako já nebo  šéf vyškovského masokombinátu, jen jsou víc na očích.

Travis Kalanick

Jsem zvědavá, kdy bude alespoň symbolický tlak na etiku podnikatelů znát i u nás. Babišovi sice spílá na sockách pražská kavárna ze všech regionů, nedisponuje ovšem silami, které by ho donutily k jakékoliv změně. A řeší ještě někdo lokální hvězdy, jako je senátor Ivo Valenta, majitel Parlamentních listů a firmy Synot, který byl v minulosti odsouzen za navádění k trestnému činu podplácení? Žádný Valentashaming se ani ve virtuální krajině neodehrál. Senátor tedy může sebevědomě prohlašovat, že „každej správnej chlap má mít nějakej škraloup“. A není u nás jediný. Američanům se můžeme posmívat, ochotu alespoň symbolicky odsoudit buranské byznysmeny jim ale závidím.

Spustit audio

Související