St. Vincent si neúspěch nepřipouští

10. březen 2014

„Vůči myšlence na neúspěch jsem imunní, nikdy mě to nenapadlo.“ Sebevědomí dnes 31leté zpěvačce Annie Clark aka St. Vincent rozhodně nechybí. Její poslední, tři roky staré album Strange Mercy sklízelo výhradně pozitivní ohlasy. Jak v Desce týdne dopadne aktuální eponymní nahrávka, kterou zpěvačka označila za party nahrávku na pohřeb?

„Když jsem byla teenager, strejda mi říkával, pokud chceš mít sebevědomí, předstírej, že ho máš, a časem ho i mít budeš. A to jsem taky udělala.“ Recept na úspěch zpěvačky a multiinstrumentalistky, která si prý už v pěti letech vyráběla kytaru z lepenky a gumy, funguje. Annie Clark byla odmalička hudbou posedlá, dnes má za sebou čtyři sólové desky, přičemž Strange Mercy se vyšplhala na 19. příčku amerických hitparád.

Annie je nejmladší ze tří sester a pochází z Oklahomy, dospívání strávila v konzervativním Texasu. Tam je prý „daleko těžší být exotem, než v NY“, kde momentálně žije. Pseudonym si vypůjčila z textu skladby Nicka Cavea – odkazuje na nemocnici na Manhattanu, kde zemřel v roce 1953 básník Dylan Thomas. NY přitahoval Annie už od mládí. Ve škole byla trochu za divňáka, nabádala sestru k vylomeninám a poslouchala Led Zeppelin. V devíti hltala Nevermind od Nirvany, Sonic Youth a Pearl Jam. A když jí bylo šestnáct, přišla zásadní ochutnávka praxe – pozvání strýčka (polovina dua Tuck & Patti) k menežování turné jeho kapely.

Roky teenagera zakončila zpěvačka s irskými kořeny studiem na prestižní hudební škole Berklee, kterou po třech letech opustila: „Každá škola je založena na měřitelném systému a to je samo o sobě správně. V určitém momentě ale musíte všechno, co jste se naučili, zapomenout, abyste začali skutečně něco tvořit. Chtěla jsem se odstěhovat do NY." Jenže dobývání NY skončilo nezdarem, návrat do Texasu naopak přinesl angažmá u The Polyphonic Spree a v roce 2006 v kapele Sufjana Stevense. Za rok pak vyšel St. Vincent debut Marry Me.

02431580.jpeg

Po vyčerpávajícím turné Annie relaxovala nad disneyovkami a výsledkem byla v roce 2009 kolekce Actor. Producent John Congleton potom dopomohl – jak jinak než u labelu 4AD – na svět další desce Strange Mercy. Kromě spolupráce s Bon Iver na soundtracku k filmu New Moon upírské série Twilight se Annie zasloužila o pozornost fanoušků mezigeneračním setkáním s Davidem Byrnem na albu Love This Giant. I přes zjevnou intenzitu spolupráce Byrne popsal Annie jako záhadného a krásného člověka, kterého za rok nezvládl příliš poznat. Letos by se měl vokál St. Vincent objevit na desce To Be Kind legendárních Swans.

Jak říká sama zpěvačka, její hudba je něčím na pomezí přístupného a šíleného, je mnohovrstevnatá, multiinstrumentální, s bohatými aranžemi. Na otázku, proč si libuje v temném a divném, odpověděla: „Zeptejte se mého terapeuta.“ A jaká bude letošní deska St. Vincent? Poslechněte si názory našich recenzentů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.