Stabat Mater Dolorosa. Špína se vydává do Polska a mapuje současný stav tamější punkové scény

22. listopad 2018

V Polsku se kdysi velmi dobře sháněly reedice západních punkových nebo alternativních desek. I díky tomu tam v osmdesátých letech vznikalo množství zajímavých a originálních kapel, jako byli Siekiera, Dezerter nebo 1984. My jsme se ovšem nevydávali do minulosti, ale zaměřili jsme se na současnou polskou punkovou scénu. I ta je totiž hodně progresivní a zajímavá. A neprávem trošku opomíjená.

Současná mladá polská punková scéna je opravdu bohatá na pozoruhodné kapely. My jsme vybrali jen zlomek toho, na co se dá u našich sousedů narazit. Jednou z největších a dost možná nejbizarnějších kapel je bezesporu Siksa, která stojí na primitivních basových melodiích a strhujícím divadelním vystupování zpěvačky Alex. Texty jsou mix osobních příběhů zpěvačky a nepříjemných současných témat (násilí, znásilnění). V loňském roce se objevili na katovickém festivalu OFF.

Obecně hodně kapel z této scény na OFFu hraje, zmínit můžeme PAST nebo třeba Sierść, kterou jsme si také pouštěli. Sierść jsou původem z Varšavy a hrají hodně naštvaný, do metalu hozený noise punk, jaký známe například od berlínských Cuntroaches. Varšava je na punkové kapely bohatá, pokud máte rádi brutální, barbarský punk, rozhodně doporučujeme Laxity. Ale nejen syrový zvuk, přímou návaznost na zachmuřené nálady Sonic Youth přináší Zlota Jesień. Ti jsou nyní na turné se Sierść po Německu. Polské kapely totiž na turné jezdí často, nejen na Západ, ale i do Ruska či na Ukrajinu.

Punková scéna se v Polsku samozřejmě nesoustředí pouze ve Varšavě. Okolo jednoho z nejstarších a nejdůležitějších squatů ve Vratislavi – CRK – se soustředí scéna, do níž patří hardcore pankáči Flux. Ti jsou hodně podobní například Exit Order a používají efekt flanger snad úplně na všechno. Zajímavé dění najdeme i například v Lublinu, městě poblíž běloruských hranic, kde najdeme kapelu Ohyda. Ta před dvěma lety vydala desku na labelu La Vida Es Un Mus. A to stále není výčet všech kapel, o kterých jsme se ve Špíně bavili.

Co znamená slovo Siksa? Co všechno dělají členové kapely Limp Blitzkrieg kromě hraní v kapele? A jaká vůbec polská punková scéna je? Odpovědi na všechny otázky a ještě mnohem víc ze světa mladého polského punku se dozvíte ze záznamu celé Špíny!

autoři: Judita Císařová , Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.