Stádo divokých mustangů v bouři? Mysleli jsme si, že už jsme v nebi, říká cyklistický pár

11. prosinec 2023

Na kole jezdili mezi arizonskými kaktusy i vysoko v horách Colorada. Dálkoví cyklisté a milovníci amerických trailů Johana Šťastná a Roman Bojda jsou první Češka a první Slovák, kteří zdolali tři cyklotrasy ve Spojených státech, označované za Triple Crown bikepackingu.

Johana Šťastná a Roman Bojda projeli tři trasy označované za „Triple Crown bikepackingu ve Spojených státech. Nejdřív zdolali Tour Divide, vedoucí z Kanady do Mexika (4400 km), potom polopouštní Arizona Trail, což je 1200 km z jihu na sever Arizony, a nakonec horský Colorado Trail, zahrnující 867 km z Denveru do Duranga o průměrné nadmořské výšce 3200 m n. m. Johana a Roman to zvládli jako vůbec první Češka a první Slovák.

Hady musíme fotit zblízka. Kvůli tatínkovi!

Čtěte také

S bikepackingem jsme začali v roce 2014 přejezdem Československa. Na první americkou trasu jsme se připravovali 5 let a nejdřív jsme si mysleli, že to nezvládneme,“ říkají v cestovatelském podcastu Radia Wave Casablanca. Na cestách v USA pak potkávali medvědy i neznámé obrovské hady.

„Můj tatínek je biolog a většinou chce, abychom mu nafotili zvířata hodně zblízka. Z pěti metrů mu ta fotka nestačí, tak se mu snažím zavděčit,“ směje se Johana, při otázce na video, na kterém se na kraji cesty blíží k obrovskému neznámému hadovi s výraznou kresbou.

Americká příroda nás učí vážit si drobností

Krajina fantastická, barevná jako podzim. Lesy tu začínají být přesně takové, jaké mám ráda. Hnědá hlína a jehličí, které i když je mokré, tak jízdě neuškodí, ba naopak. Taky ty potoky. Úplně mramorová voda, pak zas rudá, podle podloží. No nádhera,“ psala například Johana Šťastná na blogu o krajině. „Ve Wyomingu jsme v blížící se bouři viděli stádo mustangů, které před ní utíkalo stejně jako my. Mysleli jsme si, že už jsme v nebi,“ vyprávějí. V cestovatelské Casablance se oba bikeři zamýšlejí mimo jiné i nad tím, jak se na cestách učí vážit drobností, kterým by doma nevěnovali pozornost.

Jaká byla setkání s divokými zvířaty od medvědů po hady? Jak se při cestování na kolech řeší bouře v otevřené krajině a nad hranicí lesa? Jak Johana a Roman fungují na náročných trasách jako pár? A proč jsou Warmshowers podle nich „web století“? Poslechněte si kompletní podcast Casablanca.

Casablanca

Casablanca živě!

26. ledna 2024 pak přijďte zažít Casablanku naživo. Od 19:00 pořádáme narozeninový večírek podcastu v Kasárnech Karlín. Vstup je zdarma a info najdete na Facebooku pořadu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.