Stárnoucí bílí muži v sobě hromadí nezpracované emoce, říká spisovatelka Iva Hadj Moussa

6. březen 2024

Jak porozumět stárnoucím bílým mužům a najít k nim sympatie? Možná pomůže nový román spisovatelky a psychoterapeutky Ivy Hadj Moussa. Jmenuje se Těžké duše a je o životních přešlapech, střetu boomerů s mladou generací, ale také o metalu, který může člověku pomoct uklidit nahromaděný „bordel“ v hlavě.

Hlavním hrdinou Těžkých duší je asi padesátiletý Johanes. Je rozvedený, dceru má ve střídavé péči a živí se vyklízením bytů. „Stejně jako mnoho mužů v jeho věku má pocit, že světu už vůbec nerozumí,“ přibližuje román jeho autorka. Podle ní za rozhořčení stárnoucích mužů částečně může stárnutí, protože lidé mají tendenci nostalgicky vzpomínat na mládí.

Čtěte také

Iva Hadj Moussa se v knížce věnuje také tématu sexuálního obtěžování. „Chtěla jsem ukázat, že někteří lidé, kteří udělali chybu a selhali, svých činů litují. Zároveň si myslím, že každý si zaslouží šanci začít znovu. Je to těžké, ale ta naděje tam je,“ říká spisovatelka.

Na Radiu Wave vyšla na začátku března nová audiokniha Démon ze sídliště, za jejíž papírovou předlohou stojí právě Iva Hadj Moussa. „S Těžkými dušemi má hodně společného. Je taky o metalu a jejími hrdiny jsou muži, i když podstatně mladší. Procházejí pubertou a jsou vlastně v dost podobné situaci. Učí se, zrají, něco hledají,“ zve spisovatelka k poslechu i četbě.

Jsou pro nás muži, kterým je kolem padesáti, tzv. neviditelní? Co všechno v sobě tato podstatná část populace hromadí a jak to (ne)ventiluje ven? Pusťte si Lit Honzy Dlouhého s Ivou Hadj Moussa.

autor: Jan Dlouhý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka