Stárnutí, gaslighting, chudoba. Máme pro vás 7 nejlepších knih první poloviny roku 2023

19. červenec 2023
Záložka

Je to skoro neuvěřitelné, ale jsme už ve druhé polovině roku 2023. Do Záložky proto přišly Blanka Vosecká Veselá a Štěpánka Fefferová, se kterými jsme probrali nejlepší knihy prvního pololetí.

Jaké tituly byste tedy rozhodně neměli přehlédnout?

Mieko Kawakami: Nebe (Odeon, přeložila Klára Macúchová)

Mieko Kawakami: Nebe

„Nebe se zabývá fenoménem šikany, který je v Japonsku ještě palčivější než u nás. Hlavní postavy jsou terčem brutálního násilí a šikany ve škole, tenhle jejich úděl ale je spojí a stanou se z nich přátelé. V knize najdeme filozofické promluvy o násilí nebo údělu utrpení. Na to, jak je to těžké svým tématem, je kniha dobře a čtivě napsaná,“ říká Štěpánka.

Narine Abgarjan: Čtyři ženy a jeden pohřeb (Prostor, přeložila Kateřina Šimová)

Narine Abgarjan: Čtyři ženy a jeden pohřeb

„Příběh vyprávějící o pohřbu arménského kameníka, přičemž na jeho pohřbu se sejdou kromě jeho manželky i čtyři z jeho mnohých milenek. Postupně se dozvídáme o životech všech z nich, čtenáři tak zjistí, že pro ně mají vlastně pochopení. Koho to nakonec nevezme za srdce, tak srdce nemá,“ hodnotí Blanka.

Klára Vlasáková: Těla (Listen)

Klára Vlasáková: Těla

„Těla jsou podle mě nejlepší tuzemská knížka, která letos vyšla. Jde o příběh šedesátileté Marie a její dcery Rózy. Těla mají společenský kontext a otevírají důležité otázky, dotýkají se stárnutí, tělesnosti, postavení seniorů a jejich chudobou, mateřství. Nutí čtenáře přemýšlet. Dlouho jsem nečetla tak autenticky napsané ženské postavy,“ přibližuje Štěpánka.

Celou Záložku s Klárou Vlasákovou si můžete poslechnout tady.

Silvie Lauder: V pasti pohlaví (Host)

Silvie Lauder: V pasti pohlaví

„Eseje, které se zabývají feminismem a tématy s ním spojenými. V tom můžeme vidět i souvislost s Vlasákovou a její knihou. Silvie Lauder se nebojí ani exkurzu do historie, aby vytyčila důležité milníky českého feminismu. Původně jsem si to chtěla dávkovat po částech, ale nakonec jsem knihu přečetla za dva dny, jsem z ní nadšená,“ sdílí své hodnocení Blanka.

Édouard Louis: Jak se stát jiným (Paseka, přeložila Sára Vybíralová)

Édouard Louis: Jak se stát jiným

„Kdybych měla posluchačům doporučit jednu jeho knihu, bude to právě tahle. Louis pochází z chudinského prostředí plného patologických jevů, jemu se povedlo dostat se ven. V knize popisuje svoji cestu, rozhodně nejde o hollywoodský příběh amerického snu, ale o tvrdou sociální kritiku, kterou autor zasazuje do společenského kontextu. Je to fascinující dílo,“ oceňuje Štěpánka.

Claire Keegan: Takové maličkosti (Prostor, přeložila Hana Ulmanová)

Claire Keegan: Takové maličkosti

„Jde o vánoční příběh obchodníka se dřevem a uhlím v irské vesničce. Při své práci se ale v klášteře stane svědkem něčeho, co vidět neměl, protože tam přišel moc brzy. Jde o vážné téma, které souvisí s reálnou kauzou kolem Magdaleniných prádelen,“ vypráví Blanka.

Jakub Stanjura: Srpny (Host)

Jakub Stanjura: Srpny

„Debutový román Jakuba Stanjury nejen o manipulativní technice gaslightingu splňuje všechno, co od dobré knihy vyžaduju. Zajímavé téma, dobře napsaný příběh a pěkné grafické zpracování,“ uzavírá tipy moderátor Záložky.

Celou Záložku s Jakubem Stanjurou si můžete poslechnout tady.

Proč se Štěpánka a Blanka rozhodly sdílet své čtenářské zážitky na Instagramu? A proč je podle nich dobré psát o knihách i negativně? Pusťte si Záložku o nejlepších knihách prvních šesti měsíců letošního roku.

Štěpánka Fefferová a Blanka Vosecká Veselá
autor: Jakub Pavlovský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.