Strakonické fezy, návrhářské zástěry, Češi na London Fashion Weeku

11. únor 2014

Zavedeme vás do strakonické továrny, kde se pletou fezy, zmijovky a další pokrývky hlavy. Připomeneme si britskou návrhářku Mary Quant, která tento týden slaví 80. narozeniny, a představíme sympatický projekt Zástěrka, který má pozvednout kulturu vaření v českých kuchyních. Nahlédneme také do příprav výstavy českých návrhářů na London Fashion Weeku.

Čeští designéři na London Fashion Weeku
Na London Fashion Week míří díky Czech Fashion Councilu a Českému centru Londýn celkem šest mladých českých designérů. Součástí výstavy Voyage Through Central Europe budou i návrháři ze Slovenska a Maďarska. Letošní International Fashion Showcase (IFS) představuje celkem čtrnáct tvůrců ze střední Evropy. Za Českou republiku vybrala kurátorka Oldřiška Křížová designérské duo AWKWARD, Hanu Frišonsovou, Petru Ptáčkovou, Pavla Berkyho a Janu Mikešovou. V rámci přidružené akce Fashion Art Lab se představí také Jakub Polanka s kolekcí Jesus Gang v audiovizuální performanci. Speciální přehlídku bude mít na IFS také Petra Ptáčková. O novinkách, které návrháři v Londýně představí, vás budeme v Modeschau průběžně informovat. Začínáme u značky AWKWARD, kterou tvoří Lucie Jelínková a Monika Nováková. Těsně před odletem do Londýna nám prozradily, jaké novinky na IFS vezou:

Kurátorsky se na Voyage Through Central Europe podílely maďarská organizace Design Terminal, Slovak Fashion Council a Czech Fashion Council. Výstava běží od čtvrtka 13. února v industriálním prostoru 180 The Strand. Spolu s originály modelů šatů a šperků budou vystavena luxusní skleněná svítidla české designové společnosti Lasvit.

Lokální průmysl: Fezy z jihočeského Tonaku
Výroba fezů má ve Strakonicích dlouhou tradici. Místní pořád říkají tamní továrně postaru „Fezko“, ačkoliv už nad ní od roku 2001 vlaje prapor Tonak. Zatímco ve Strakonicích se pletou barety, fezy a zmijovky z příze, v Novém Jičíně, kde je druhá továrna a sídlo Tonaku, se dělají dámské a pánské klobouky z králičí srsti. Strakonická továrna má vlastní přádelnu, kvalitní vlna se dováží z Austrálie a z Jižní Afriky. Nahlédněte do ní ve fotogalerii a poslechněte si reportáž z výroby, kterou mě provedl vedoucí vývoje a technologie, Libor Koutenský.

03061759.jpeg

Kromě tradičních fezů a českých zmijovek vychází z pletacích strojů strakonické továrny nejčastěji barety, kterých se vyrábí přes milion ročně a míří ze Strakonic do celého světa. V továrně, která produkuje skoro tři miliony pokrývek hlavy za rok, momentálně pracuje přes 300 lidí na jednu až na tři směny. Čtyři podnikoví designéři sledují trendy na zahraničních veletrzích, mimo jiné v Düsseldorfu, a vedle klasických tvarů navrhují i nové modely. Část produkce jde jako polotovar do rukou řadě českých i zahraničních kloboučníků a přijímají se také zakázky na design zvenčí od minimálního počtu 50 kusů. Poslechněte si o historii strakonických fezů.

Long Live Mary Quant!
Minisukně je jedním z největších symbolů 60. let, zrodila se ale už dřív. V roce 1955 ji ve svém butiku na londýnské King's Road poprvé nabídla významná návrhářka i módní ikona Mary Quant. Ačkoliv je minisukně rozhodně dodnes nejvýznamnějším objevem rozené Londýňanky, nejedná se o její jediný přínos módnímu světu. Jako první v 60. letech začala na kabáty používat PVC, zpopularizovala takzvané hot pants a společně se svými současníky – například Andrém Courregesem, který se s ní mimochodem vždy přel o objev minisukně – oblékala typické „chlapecké“ dívky s krátkými vlasy a chutí se strojit do rovných siluet, grafických vzorů a výrazných barev.

03061684.jpeg

Mary své rozverné modely, inspirované nejen subkulturou mods, ale také vlastní nechutí vyrůst a oblékat se dospěle, prodávala v buticích nazvaných Bazaar. První, už zmíněný, otevřela v roce 1955, druhý přišel hned o dva roky později. Následovaly nové obchody po celé Evropě, ve Spojených státech i v Japonsku. Zanedlouho po úspěchu oděvních kolekcí se Mary Quant začala věnovat i navrhování nábytku nebo kosmetiky. A právě líčidla i další přípravky pod jejím jménem můžete zakoupit i dnes, na rozdíl od oblečení, které postupně přestala vyrábět během 70. a 80. let.

Kuchyňské zástěry od českých návrhářů
Cílem projektu Zástěrka je pozvednout kulturu vaření v českých kuchyních. Lucie Pavlásková a Kristýna Netíková oslovují přední české návrháře, kteří navrhnou a dodají maximálně 15 kusů zástěr podle svých představ. Součástí zadání je finanční limit, kvůli snadné finanční dostupnosti. Momentálně jsou v domovském prostoru projektu, Bistru 19, k vidění první čtyři kusy zástěr. Romantická květovaná s variabilní kapsou od Jakuba Polanky, šedá elegantní z měkoučké látky od Mira Saba, streetwearová džínová od dvojice návrhářek Chatty a usedlejší rustikální s kostkou od značky Belka. Kromě osobitého designu a exkluzivity limitované série potěší i osobní, ručně psaný vzkaz od designéra, který je připojený ke každé zástěře. Více se o fungování projektu a dalších oslovených designérech dozvíte z rozhovoru s Kristýnou Netíkovou.

03061681.jpeg

Playlist:
Diplo – Set It Off (Mad Decent)
Graphics – The Heckler (PTC Recordings)
Jackal – Bubblegum, Lambo Remix (uns.)
Brooke Candy – Dumb (uns.)
DJ Snake x Yellow Claw x Spanker – Slow Down (uns.)
Little Boots – Broken Record, Cosmic Kids Mix (On Repeat)
Qween Beat – I Chant, You Vogue (Qween Beat)
Suzanne Kraft – Freshman (Running Back)
Madonna – Vogue, Boyfriends Twerk Team Remix (Warner Bros.)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.