Strom za stream! V novinkách vás podsekne violent pop Alice Longyu Gao, letní playlist Saweetie a ložnicové asociace od Jordany

28. duben 2021
Topinky

Je ekologický přístup k věci stejně důležitý jako tvorba sama, nebo by měla mít navrch estetická hodnota? Zatímco písničkář Dreamer Boy ukazuje to nejlepší ze sebe a spojil své síly s eko neziskovkou, norská popová královna Annie uhrančivě opěvuje dokonalá americká auta. Nestoři The Chemical Brothers se do toho vrací s hudbou plnou optimismu, takže se čínská performerka Alice Longyu Gao nejspíš dočká svých prášků. Risky!

Alice Longyu Gao – Crying At CVS ft. Kilder

Credits: Alice Longyu Gao, Pepijn Willemse
Label: VLF
Album: Crying At CVS single

V Číně narozená, ale v Americe (na trase mezi New Yorkem a Los Angeles) průběžně usazená DJka a písničkářka Alice Longyu Gao už několik let patří k nejoriginálnějším osobnostem současné scény: její (post)hyperpopový sound křížený s punkovou attitude vrací do moderního popu zábavnou divokost, agresivitu, extravaganci i drzost. Po prvním letošním tracku She Abunai, s nímž jí vypomohli britský producent Mura Masa a německo-kanadská zpěvačka bülow, teď AIice přichází s novým, jemnějším a „pastelovějším“ singlem Crying At CVS, který produkoval holandský talent Pepijn Willemse aka Kilder. „Tahle skladba zachycuje ambivalentní stav překonávání špatného rozchodu – stav podobný tomu, když čekáte, než vám lékárník doplní vaši dávku prášků,“ dodává ke genezi příjemně sypajícího tracku Alice Longyu Gao.

 

Amber Mark – Worth It

Credits: Amber Mark, Julian Bunetta, Paul Mond
Label: Universal
Album: Worth It single

Soulová zpěvačka Amber Mark se loni hodně věnovala coververzím: v rámci karanténního projektu Covered 19 vypustila do světa své verze skladeb od Nirvany nebo amerického zpěváka Sisqó. Letos už se ale znovu soustředí na vlastní tvorbu a singl Worth It je první ukázkou z chystaného debutového alba, které by měla Amber Mark po čtyřech letech na scéně konečně vydat. Píseň o sebeuznání a sebevědomí je hodně povzbudivým koktejlem retro zvuku a výjimečného hlasu.

Dreamer Boy – Best Of Me

Credits: Zachary Arthur Taylor, Robert Thomas Knepper
Label: Slowplay/Harvest
Album: All The Ways We Are Together

V Nashvillu usazený čtyřiadvacetiletý písničkář Zach Taylor, vystupující jako Dreamer Boy, začal svoji kariéru coverováním svých oblíbených rapperů na YouTube. V rámci vlastní tvorby se ale žánrově pohybuje spíš ve vodách kytarami poháněného bedroom popu, kterým jako předkapela těšil třeba i fanoušky Clairo nebo Omara Apolla. Nyní přichází s kolekcí zasněných písní v rámci druhé desky All The Ways We Are Together (ta vyšla 22. dubna u Harvest Records), jejíž vydání ne náhodou připadlo na Den Země. Za každých 10 získaných streamů se totiž chystá ve spolupráci s neziskovou organizací One Tree Planted zasadit strom. Z ekologicky šetrného soundtracku pro všechny beznadějné romantiky nasazujeme rozjuchaný track Best Of Me.

 

Saweetie – Risky ft. Drakeo The Ruler

Credits: Diamonté Harper, Darrell Caldwell, Douglas Sosa
Label: ICY/Warner
Album: Pretty Summer Playlist: Season 1

Rapperka Saweetie slaví poslední měsíce velké úspěchy se singlovými hity Tap In a Best Friend, její tracky ostatně dobře znáte z našeho vysílání. Žádný div, že její debutové album Pretty Bitch Music patří mezi nejočekávanější desky letošního roku. Ještě než desku vypustí, láká na ni EPčkem Pretty Summer Playlist: Season 1 vydaným v polovině dubna. Na nahrávce hostují Bbyafricka, Loui nebo třeba Drakeo The Ruler – a právě s ním je singlová skladba Risky. V lo-fi klipu si Saweetie a Drakeo vyměňují verše před luxusní vilou. Track produkoval Dirty Sosa.

 

Jordana – Push Me Away ft. Magdalena Bay

Credits: Jordana Nye, Micaela Tenenbaum, Matthew Lewin, Jeffrey Melvin, Sajeeb Saha
Label: Grand Jury Music
Album: Push Me Away single

Jako „bedroom pop“ označuje svoji tvorbu americká hudebnice vystupující pod jménem Jordana. Teprve loni dovršila dvacítku, ale už má za sebou dvě dlouhohrající desky, stylově nahrané ve svém pokojíčku. Ta druhá – Something To Say To You – vyšla loni v prosinci a teď na ni Jordana navazuje singlem Push Me Away. Píseň rekapituluje jeden ze vztahů, kterým si prošla v minulých letech. „Bylo to extrémně namáhavé přátelství, které připomínalo přetahovanou – píseň zaznamenává tento zážitek v duchu volných asociací,“ prozrazuje Jordana o písni, s níž jí pomohli členové indiepopové dvojice Magdalena Bay, jmenovitě Mica Tenenbaum a Matthew Lewin.

 

Annie – American Cars (Richard X Edit)

Credits: Anne Lilia Berge Strand, Richard Philips, Stefan Storm
Label: Annie Melody
Album: American Cars single

Norská elektropopová star Annie loni udělala odvážný krok: své třetí album po nekonečné jedenáctileté pauze vydala v roce, který vylučoval jakoukoli běžnou formu propagace. Deska Dark Hearts, kterou prestižní Quietus právem zařadil mezi dvacet nejlepších alb loňského roku, navíc představovala nečekaný, rafinovaný odklon od klubové energie směrem k náladotvornému synthpopu. Minulý týden vypustila třiačtyřicetiletá diva novou verzi jednoho z highlightů zmíněné nahrávky – neonového mid tempo singlu American Cars, který by slušel dnes už kultovnímu neonoiru Drive s Ryanem Goslingem. Znamenitý Edit v režii jejího dvorního britského producenta Richarda X (M.I.A., Sugababes, Pet Shop Boys, Erasure), spjatého s někdejší bootlegovou horečkou, také před pár dny živě předvedla na předávání norských hudebních cen Spellemann, kde triumfovala v kategorii pop. Chladný, éterický elektro-romantismus zní jen málokdy takhle uhrančivě.

 

The Chemical Brothers – The Darkness That You Fear

Credits: Ed Simons, Tom Rowlands, Willie J. Ellison
Label: EMI
Album: The Darkness That You Fear single

O The Chemical Brothers nebylo slyšet od roku 2019, kdy vydali album No Geography, které následně vyhrálo dvě ceny Grammy. Teď se britské duo vrací se singlem The Darkness That You Fear, který chce být lékem na současnou skleslou náladu. „Je to píseň plná naděje. Když jsme našli kombinaci různých hlasů, které sedly do hudby, cítili jsme se velmi optimisticky a chtěli jsme to sdílet se světem,“ říká k novince Tom Rowlands. Jestli je The Darkness That You Fear předzvěstí desáté studiové desky The Chemical Brothers, nejspíš ještě uvidíme.

 

LUISA – Pussycat

Credits: Barbara Luisa Bertóková
Label: Universal
Album: Pussycat single

Bratislavská rapperka a členka Pil-Cho labelu Comebackgang LUISA, která se bez nejmenších potíží vyrovná své mužské konkurenci, se už stihla objevit na deskách Karla, Viktora Sheena, Ca$hanovy Bulhara nebo Yzomandiase. V posledních třech letech (pokud pomineme dosavadní absenci debutové desky) ale rozhodně nezaostává ani v sólové tvorbě, v rámci které jsme se dočkali několika singlů a dvojice EPček. Od jejího zatím nejambicióznějšího počinu Virgo, který tvořila doma v karanténě, což se projevilo jak na zvuku, tak i na tématech textů, uběhlo bezmála devět měsíců – flexem nasáklý nový singl Pussycat, o jehož produkci se postaral KabFelly, toto mlčení konečně přerušuje.

 

Je přátelství mezi Alešem a Filipem extrémně namáhavé? Cení si na sobě Aleš víc agresivity, drzosti nebo domnělé extravagance? Zasadí za něj ekologicky uvědomělý Filip jasan, habr nebo zdechlou vejmutovku? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

autoři: Aleš Stuchlý , Filip Černý , Karel Veselý , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.