Studio KOGAA: Není potřeba všechno hned zbourat. Umíme fungovat s existujícími budovami

7. duben 2020

Tentokrát jsme mluvili s Viktorem Odstrčilíkem ze studia KOGAA: hlavně o tom, jak se jako architekti dali do oživování starých budov, a taky o tom,  že se chystají expandovat z Brna do Prahy – i když to je zatím prý tajné.

KOGAA je z Brna a kanceláře mají v Lyceu. To je stará škola z 19. století, kde jsou dneska kanceláře a dílny různých malých kreativních firem – sídlí tu tiskárna triček a prodejci pokojovek a alternativní fitness studio a řada dalších. Architekti z KOGAA si budovu pronajímají od majitele, který s ní zatím nemá konkrétní plán. Udělali nezbytné úpravy, v případě Lycea vlastně jenom vyčistili, vymalovali, vyrobili navigační systém, vybavili společenskou místnost. A nabídli třídy k pronájmu. Říkají tomu slow development. 

Karolína Vránková a Viktor Odstrčilík

„Klasičtí developeři chtějí stavět na zelené louce, my jsme mnohem flexibilnější a umíme fungovat s existujícímu budovami,“ říká Viktor Odstrčilík. Podobně uvedli do chodu také objekt Destillery.

Teď si zkouší oživování na úplně jiném pacientovi – je to obchodní centrum Futurum na okraji Brna, krabice u dálnice a typický produkt 90. let. Připravují projekt, jak ho zmodernizovat a zlidštit: kolem zeleň a kvalitní povrchy chodníků, otevřít výlohy směrem ven, nahradit zběsile barevná loga černobílými. „Snažíme se, aby to vypadalo městsky,“ říká Viktor Odstrčilík.

Mluvili jsme spolu tentokrát na dálku a přes počítač, samozřejmě i o tom, jak funguje architektonická kancelář v době karantény. Tři hlavní osobnosti KOGAA jsou kromě Viktora ještě Tomáš Kozelský a Alexandra Georgescu a pak podle situace kolem deseti spolupracovníků. Fungují jako smart office čili chytrá kancelář a tohle je nezaskočilo: soubory sdílí už dávno, dělat porady na dálku se rychle naučili.

Ani Viktor Odstrčilík nemá problém s disciplínou v home officu. „Normálně se obleču, jako bych šel ven, a pracuju. Není to, že bych měl jenom horní polovinu oblečení a dole trenýrky,“ směje se. Ale i když je to takhle efektivní a smart, těší se, až zase půjde normálně do jejich ateliéru v Lyceu. „Lidi z kanclu mi prostě chybí,“ říká.

S Viktorem Odstrčilíkem ze studia KOGAA o tom, jak ze školy udělali kanceláře, o oživování starých budov a o tom, že Brno není Praha.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka