Sudetský patriot a rapper Icy L: Miluju vzdávat hold postavám typu Petr Rychlý, moje hudba je Natočto! v roce 2021

5. leden 2021

Icy L, člen kolektivu dvojlitrboyzz, o sobě dal zatím nejvýrazněji vědět loňským EP Petr Rychlý, u jehož popisu najdete „Paťo Love ICY L vzdává hold legendě českého showbusinessu nejenom svými kouty, ale hlavně dalším releasem“. Právě fascinace bizarními postavami televizní zábavy patří k nejtypičtějším znakům jeho tvorby. Stejně často jako jim vzdává hold i rodným Sudetům nebo s nadsázkou a humorem popisuje svůj postoj k večírkům a všemu, co se na nich odehrává.

Icy L se narodil a vyrostl v Chebu, kam také spadají jeho rapové začátky. V rozhovoru barvitě popisuje nejen první rapové kroky, které udělal s kámošem ještě na základní škole, ale také to, které české album mu táta vypálil, ale dovolil mu z něj poslouchat jen jednu píseň. Kromě toho přišla řeč i na hudbu, na které vyrostl, na obdiv k trapovým průkopníkům Gucci Mane a Waka Flocka Flame nebo na to, které české album mu převrátilo pohled na rap.

Stranou nemohly zůstat ani milované Sudety a to, proč o nich ve svých textech tak často mluví a čím se liší od zbytku republiky. Icy L pro ostrý názor nejde nikdy daleko – a platí to i o jeho postoji ke všem formám extremismu, které kromě odmítání také trolí ve svých textech.

Jaké guilty pleasure má Icy L? Vyplatí se uklízet v bytě, který vypadá jako varna? Jak se potkali dvojlitrboyzz a jaké společné zájmy je sblížily? Co mají společného slova geek a pouťový kouzelník? A ozvala se už některá z uražených celebrit se soudní žalobou?

Jak Icy L ve svých textech trolí nácky? Proč Annet X na internetu skryla stopy po předchozí kariéře bloggerky? Co zakope svým dětem na zahradě MC Gey? A co na rapu vadí Karlovi z labelu Milion+? Brrrap ukazuje české rappery v situacích vážných, bizarních i těžko uvěřitelných. Otázky, které míří až do střev, pokládá rapový fanoušek Jakub Šíma. Poslouchejte Brrrap na wave.cz/brrrap, v mobilní aplikaci mujRozhlas a v dalších podcastových aplikacích.

autor: Jakub Šíma
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.